Trumpisme

7. januar 2021

” I Trump..møder vi en ny udgave af den gamle idé om Kejserens nye klæder. Medens der i H. C. Andersens oprindelige udgave er tale om, at et uskyldigt barns blik er nødvendigt for offentligt at kunne erklære, at kejseren er nøgen, så er det i dagens styre af offentlig obskønitet tale om, at det er kejseren selv, der erklærer, at han ikke har tøj på. Men denne åbenhed fungerer som en dobbelt mystificering. Hvordan?
…dagens populistiske hersker har dobbelt tøj på. Medens han praler af, at han er berøvet sin værdigheds ‘tøj’, beholder han sit andet tøj på, sin symbolske investiturs (indsættelses) instrumenter.
Af samme årsag er det, der gør Trumps obskønitet pervers, at han ikke alene lyver uden skam og hæmningsløst – men har fortæller også direkte sandheden, når man forventer, at han ville være forlegen over det. Da han i august 2020 annoncerede, at han ville fratage det amerikanske postvæsen økonomisk støtte, var der ikke brug for nogen kompliceret analyse for at bevise at han gjorde det for at vanskeliggøre brevafstemningen og på den på berøve demokraterne stemmer: Han erklærede åbent at det var tilfældet.
At lyve betyder, at du stadigvæk implicit respekterer visse moralske normer, som du blot krænker i virkeligheden. Men det der skete for Trump i denne sage er værre end løgn: Ved at sige sandheden, fjerner han eller suspenderer selve sandhedens dimension.”
Slavoj Zizek i Rt.com (min oversættelse)

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

43 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62