1968: James Taylor

12. oktober 2008

Coveret på James Taylors debutalbum fra 1968 fortæller måske noget om hovedpersonens afslappede forhold til samtidens konflikt mellem langhåret oprørsånd og veltilpasset skødesløshed? Folder man dobbeltopslaget op ligger James henslængt foran en mur, iført langt hår og en lidt krøllet habit… På indersiden af LP-coveret ser man en let smilende James med hænderne bag nakken liggende på en seng og nogle små fotos, hvor han bag to brændende stearinlys kigger ud på verden. Det venlige, tilbagelænede brand er allerede ved at etablere sig.
Med sange som “Something in the Way She Moves”, “Carolina in My Mind” og”Rainy Day Man” præsenterede Taylor den stil, der blev hans varemærke gennem de næste fire årtier. Selv om der er tidstypiske lyde i arrangementerne tager man ikke fejl af James Taylors stil.
Pladen kom på The Beatles’ Apple-pladeselskab som den første ikke-Beatle-udgivelse. Og den var produceret af Peter Asher (Peter & Gordon), der efterfølgende blev privilegeret producer for Taylor og andre i LA-slænget, fx Linda Ronstadt. På grund af ballade om licensrettigheder var albummet igennem en længere periode efter udgivelse svær at få fingre i. Jeg fik først fat i et eksemplar, da den tyske afdeling af EMI genudsendte den i 1991.
Taylors egentlige gennembrud kom først med album nr. 2 Sweet Baby James, der bl.a. indeholder hittet “Fire and Rain” og indkasserede hele tre platinplader. Det er dog lidt uretfærdigt, at debutpladen ikke gjorde sig lige så godt. En del af forklaringen var en elendig markedsføringsindsats fra Apple. Taylor selv gjorde heller ikke noget for sagen, for han var løbet ind i stofproblemer og måtte for en tid gå i behandling i USA. Da “Fire and Rain” banede vejen for opmærksomheden fik pladen dog en lille renæssance hos lytterne.
For det er er en umanerlig velproduceret og heltstøbt plade, hvor Taylor for god hjælp af Asher (percussion), George Harrison (vokal), Paul Mccartney (bas, guitar og sang) og en lang række mindre kendte, men dygtige musikere. Hertil skal lægges strygere (Aeolian String Quartet og Amici String Quartet), arrangeret og dirigeret af Richard Hewson.

James Taylor – Carolina in My Mind

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

228 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62