Genhør: Los Lobos – This Time

27. juli 2009

I anledning af bandets tyve års jubilæum udsendte Los Lobos opsamlingsalbummet Just Another Band From East L.A. i 1993. Titlen citerer titlen på gruppens egentlige debutalbum fra 1978, Los Lobos Del Este De Los Angeles. Bare på engelsk. Og denne selvironiske titel siger måske en hel del om dette chicano-rock-band. For selv om Los Lobos har modtaget hele tre Grammy-udmærkelser, så har de haft svært ved at nå ud til det store, købestærke mainstreampublikum. Og det skyldes nok, at bandet ikke har villet gå på kompromis med deres særlige chicano-blanding af Tex-Mex, blues, rock, country, folk, R&B og latinamerikanske stilarter.

Siden Los Lobos udsendte deres første LP, støttepladen Si Se Puede!, på et alternativt mærke tilbage i 1976 har gruppen fulgt sine egne musikalske veje. Og det koster ofte på salgssiden. Et godt eksempel er deres 1988-album, La Pistola y El Corazon, der modtog en Grammy som årets bedste amerikansk-mexicanske udgivelse, men ikke solgte en meter.

Alligevel har de gjort indtryk på musikkritikere og -elskere. Gennembruddet kom for alvor med How Will The Wolf Survive? (1986), der var produceret af T-Bone Burnett. Og deres medvirken på lydsporet til filmen om chicano-rockeren Ritchie Valens La Bamba sørgede for, at også lyttere uden for staterne fik ørerne op for deres musik. Med deres coverversion af titelsangen nåede de en førsteplads på den amerikanske hitliste.

Trods den manglende hitlistetække er gruppen fortsat med at udsende den ene fine, lytteværdige plade efter den anden. Et godt sted at begynde, hvis man ikke kender gruppen i forvejen er Best-Of-pladen Wolf Tracks fra 2006. Kendetegnende for Los Lobos’ kompromisløse musik er, at de – i modsætning til mange andre – bliver mere søgende og eksperimenterende i deres musikalske udtryk med tiden. De bevæger sig snarere væk fra mainstreamudtryk i retning af det eksperimenterende lydarbejde. Et godt eksempel er deres album fra 1999, This Time, hvor de stærke sange er indlejret i fascinerende lydkollager. Med sine 11 numre (på sammenlagt 38 minutter spilletid) viser This Time, at en rock roll-plade godt kan meget andet end få folk ud på dansegulvet. Det er musik for the Body and the Mind… Anbefales varmt.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

210 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62