Efter Pirate Bay – et nyt Pirate Bay…

30. juli 2009

Seneste nyt fra internetkamppladsen omkring fænomenet “fildeling” er, at de store filmselskaber har startet en retssag mod stifterne af Pirate Bay. Den første sag drejede sig om deling af musik. Nu gælder det så film.

Dernæst kører der en meget omtalt sag i USA mellem musikindustrien (RIIA) og en ung, fildelende fysikstuderende, Joel Tenenbaum, der anklages for have delt 30 stykker musik via en fildelingstjeneste. Erstatningskravet er ca. 150000 $ – pr. sang. Ialt 4.5 millioner $. Sidstnævnte retssag er allerede blevet tematiseret som Goliaths kamp mod David.

Et nok så interessant perspektiv er der i Global Gaming Factory Xs overtagelse af Pirate Bay. Efter at nyheden kom frem om købet, har der cirkuleret rygter på nettet om, at det var en “and”, og at overtagelsen ikke ville blive til noget. Dette rygte manes dog i jorden af GGFs chef, Hans Pandeya, der mener, at rygtet skyldes “ond vilje” hos visse fildelere, der synes, det er kedeligt, at Pirate Bay skal blive et lovligt foretagende. Men i følge Pandeya går alt efter planen. Pirate Bay overtages ultimo august og dermed vender Pirate Bay tilbage til Sverige som et helt legalt og rent svensk foretagende.

Samtidig afslører GGF-chefen, at GGF den sidste månedstid har haft forhandlinger igang med Universal, Somy, Warner og EMI om betingelserne for fildeling – og at disse forhandlinger er i den afgørende fase. Og foreløbigt har forhandlingerne været positive. Forklaringen skulle være, at de store pladeselskaber er interesseret i den nye forretningsmodel, der lover, at såvel fildelerne som copyrightholderne kommer til at tjene penge. Pandeya forklarer modellen på denne måde: Der er tale om en give-og-tage-model. Jo mere man giver, jo mere kan man tjene. Det er altså dem, der er generøse, der tjener noget. I fildelingsverden er der “leechers” og “seeders”. “Leechers” er dem, der bare downloader uden at dele med andre gennem up-load. Og “seeders” er dem, der deler alt med alle. I den nye forretningsmodel vil “leechers” ikke tjene noget. Det vil tværtom komme til at betale for deres downloads.

Kritikere mener, at lovliggørelsen af Pirate Bay vil betyde, at mange brugere – 90% – vil forsvinde, lige som det var tilfældet, da den meget omtalte fildelingstjeneste Napster blev lovlig for flere år siden. Men, det mener GGF ikke. For det nye Pirate Bay er ikke bare en ny betalingstjeneste. Den viderefører noget af den gamle tjenestes fildelingsånd.

Samtidig leverer GGF-chefen et frontalangreb mod den aktuelle tendens mod skabelsen af Big Brothers Watching You-samfund: “Hvorfor har vi fået Ipred og tilsvarende love? Jo,fordi man påstår, at folk fortsætter med ulovlighederne. Det er sygt, det er en afsporing. Det var det allerede for ti år siden, men nu er der tale om en total afsporing”. Argumentet er, at en lovliggørelse af fildeling vil gøre det sværere for staten at begrunde yderligere overvågning af borgerne. Tankegangen er interessant, fordi den er udtryk for et kompromis mellem almindelige økonomiske virksomhedsinteresser og den anarkistiske fildelings implicitte filosofi. Om det så kommer til at holde i virkeligheden, må vi vente med at se…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

320 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62