Mary Travers – Peter, Paul & Mary – er død, 72

17. september 2009

Peter, Paul and Mary tilhørte tresser-folk-bevægelsens lette garde. Hvor Dylan, Tom Paxton, Pete Seeger m.fl. stod for den seriøse, traditionsbundne del af folken, så var trioen blandt dem, der trak folkmusikken fra Greenwich Village-protesten og over i det populære, ja, poppede og gjorde folk-bølgen lidt højere. Især Mary Travers – hvis blonde look fik mit unge hjerte til at banke lidt hurtigere – fik gruppen til at brænde igennem med sin stærke, klare røst.

Nu er den forstummet. Mary døde i går af komplikationer efter en kræftbehandling, 72 år gammel. Marys stærke stemme klingede godt sammen med Peters og Pauls, og det sikrede trioen umiddelbar succes med deres allerførste eponyme album, der indholdt hits som “If I had a Hammer” og “Lemon Tree”. Hits, der siden blev fulgt op af fx poppede Dylan-fortolkninger som “Blowin’ in the Wind” og “Don’t think twice” m.m.

For folk-purister var de en torn i øjet på grund af deres sans for folkemusikkens popkvaliteter, men deres politiske og sociale engagement var stærkt og vedholdende. Selv efter gruppens opløsning i 1970 fortsatte Mary Travers med at optræde i politiske sammenhænge.


Mary Travers fortjener at blive huske for sin kraftige, ærlige, smukke stemme, der var med til at bringe folkemusikken ud til et stort publikum – og dermed for alvor gøre den folkelig.


Peter, Paul and Mary – Blowin’ In The Wind
by mmontaniyamato

9 kommentarer

  1. susling kommentarer:

    Nå, jah og det er så bl.a. en af grundene til, at jeg valgte punk, da jeg var ung. Tak punk!

  2. capac kommentarer:

    @susling: Ja, oprør skulle man jo gøre.

  3. susling kommentarer:

    Jeg er nu ret vild med swing og guldalderjazz og Neil Young og Crosby, Stills & Nash og og og en hel masse den gang (og nu)…men lige dem…njaaa

  4. capac kommentarer:

    @susling: Ja, ja, jeg ved godt, hvad du mener! :)

  5. Donald kommentarer:

    Den plade er sÃ¥ uendelig smuk, og arrangementerne geniale. En guitar kan ikke uendelig meget, men de fik deres enkle “kammer-besætning” til at fungere mere end nødtørftigt. “One Morning in May” er forlæg (eller stjÃ¥let) af Vreeswijk til sangen om Frederik Ã…kare og Cecilia Lindh.

  6. capac kommentarer:

    @Donald: Har du den? Jeg kan godt savne den slags grupper ldt i dag. Cy, Maia & Robert, Peter, Paul & Mary. Simon & Garfunkel… Der er lidt ebbe pÃ¥ vokalgruppeomrÃ¥det (hvis man ser bort fra det er der raphalløj), ikke?

  7. Donald kommentarer:

    Nej, Charlotte havde den men har vist parkeret sine gamle slidte plader. Måske min søn har fundet en CD-genudgivelse.

  8. Hans Chr. Skov kommentarer:

    Kan man skaffe en konsert på dvd i Danmark

  9. capac kommentarer:

    @Hans Chr. Skov: Der findes både en 25 års jubilæums-koncert-DVD og en Holliday Concert-DVD med Peter, Paul and Mary. Og jeg vil tro, din lokale pladeforretning eller online-butikkerne kan finde dem til dig.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

824 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62