29. maj 2019 arkiv

Tuba Skinny: Weary Blues og Gimme Some

29. maj 2019

50: Crosby, Stills & Nash

29. maj 2019

Det var et brag af et gennembrud, da supergruppen Crosby, Stills & Nash udsendte deres debutalbum. Ikke alene solgte det godt og leverede to solide singlehits – “Marakesh Express” og “suite: Judy Blue Eyes”, men den markerede også – sammen med The Band Music from Big Pink (1968) og Byrds’ Sweetheart of the Rodeo (68) – et opbrud i amerikansk rock. Væk fra det tydeligt bluesbaserede i retning af en fusion af mange stilelementer, country, folk, pop osv. Samtidig med at det var tre stærke egoer, der satte deres respektive præg på tekst og musik.

Den plade sparkede helt benene væk under mig, da de udkom og blev spillet – i sin fulde længde, så vidt jeg husker – på radioens P3. Og jeg måtte selvfølgelig poste mine lommepenge i LP’en. Og siden har den haft en særlig plads i pladesamlingen og i mit musikunivers.

Læs også Torben Billes kærlighedserklæring til trioen – her.

Tilbage til Laurel Canyon

29. maj 2019

Laurel Canyon ved Los Angeles var et musikalsk kreativt hotspot i tresserne med navne som Beach Boys, Mamas & Papas, Byrds, Buffalo Springfield og mange andre. Og selvfølgelig måtte der komme en dokumentarfilm om det sted. Den hedder så Echo in the Canyon og den har sit eget lydspor, hvor yngre kunstnere kaster sig over klassiske sange fra perioden. Fx Dylan junior, Jakob sammen med selveste Fiona Apple, der fortolker både Beach Boys og Byrds. Lyt selv.

Mavis Staples vil lave om på noget…

29. maj 2019

Selv om Mavis Staples – den sidste overlevende af The Staple Singers – er blevet 79 år, så er hun ikke holdt op med at lave musik og være politisk aktiv. Senest har hun udsendt albummet We get by, hvorfra “Change” stammer. En enkel sang og et enkelt budskab.

Carole King – anno 1973

29. maj 2019

I 1973, det år, hvor jeg kom til Århus for at studere, gav Carole King koncert på Montreux Jazz Festival i Schweiz, hvor hun spillede sange fra Tapestry og opfølgeren Fantasy. Koncerten blev optaget, men aldrig udgivet – før nu, hvor optagelserne er blevet restaureret og lagt ned på DVD og CD, der udkommer medio juni.

Folketingsvalget – 20

29. maj 2019

I går aftes viste DR1 et dokumentarprogram om de udviste asylansøgeres børn på opholdsstedet Sjælsmark. Og hvis man har søgt efter et argument for, hvorfor man ikke skal stemme på partier som Venstre, Dansk Folkeparti og andre, der står bag Sjælsmarkprojektet, så fik man det serveret af Venstres Inger Støjbjerg.

Konfronteret med de urimelige forhold, som Sjælsmarkbørnene udsættes for, og som indebærer en risiko for, at de tager skade på deres sjæl, så svarede Støjberg, at børnene var forældrenes ansvar. Underforstået: Kun forældrenes ansvar. Dermed fralagde hun sig som politiker og menneske ethvert ansvar for børnenes situation.

Hvis man brugte samme argumentation over for danske børn, der lider overlast i underbemandede danske daginstitutioner eller som ikke får den tilstrækkelige undervisning i danske folkeskoler, så tror jeg Støjberg og hendes politiske bagland ville få problemer med deres vælgere. Den slags ansvarsforflygtigelse er politisk og menneskeligt forkastelig – og enhver rettænkende borger bør seriøst overveje at stemme på andre partier.