12. december 2020 arkiv

Julegaven til dig: Phil Ochs – I’m gonna say it now

12. december 2020

Phil Ochs var en af Bob Dylans samtidige. Men hans livs løbebane blev kort. Han døde 35 år gammel, tynget af en “bipolar” lidelse og et massivt alkoholproblem. Men inden han nåede så langt, nåede han at indspille otte album og at deltage i en masse politisk farvede koncerter og begivenheder i tresserne. Han  betegnede sig selv om en “topical singer”, dvs. en sanger, der sang om tidens vigtige emner, andre kaldte ham protestsanger, og han betegnede sig selv som værende politisk set en “venstre socialdemokrat”, andre ville nok sige at han slet og ret var venstreorienteret i en europæiske forstand. Men i hvert fald var han nok den blandt Dylans generation af sangskrivere, der var mest klar i mælet, når det gælder om at tage stilling til tidens tunge samfundsspørgsmål. Og nu er hans sangtekster og skrifter udgivet i en bog med titlen I’m gonna say it now, der er værd at anskaffe sig, hvis man vil læse og forstå, hvad det var han sang og sang om. Han var om nogen en kunstner, der satte ord på de løfter, som tressernes ungdomsoprør gav i ofte uartikuleret form. En oplagt julegave til den musikelsker, der gerne vil tænke lidt over sangteksternes betydning.

Forsømmelsernes bog

12. december 2020

I mange år har min beskedne sum af værktøj ligget i en gammel, brun damekuffert, som jeg for mange år side overtog efter en afdød ældre dame, hvis bo lod den ligge med henblik på skraldespanden. Men det nænnede jeg ikke. Det var en pæn, velholdt kuffert med intakte lukkemekanismer og den var ikke synderlig slidt, hverken indvendig eller udvendigt. Damen har ikke været meget rejsende de sidste år af sit liv.

Men tiden er gået og kufferten har set bedre dage, og længe har jeg haft stående på min liste over forsømmelser, at jeg skulle udskifte damekufferten med noget mere håndværktøjsregnet. Også fordi mængden af værktøj er vokset noget, ikke meget med nok til at der ikke længere er plads i kufferten. Og så kom dagen i dag, hvor jeg for et beskedent beløb fik købt en håndværkstøjstaske. Af moderne, slidstærkt materiale, men masser af  små rum og lommer og rigelig med plads.

Spørgsmålet er så, om jeg vil kunne finde mit værktøj i den nye taske? Vi får se. I hvert fald kommer der nok til at gå nogen tid, inden jeg vænner mig til denne nymodens tingest. Til gengæld fandt jeg flere stykker værktøj under oprydningen som jeg helt havde glemt eller i hvert fald ladet støve til i bunden af damekufferten. Nå, men min liste over forsømmelser er blevet lidt kortere, selv om der er lang vej igen.

Uden sammenhæng i øvrigt…

 

 

Dagens citat – af Jack Bruce

12. december 2020

“Eric [Clapton] var en guitarist, Jimi [Hendrix] var en  naturkraft” (Jack Bruce efter at have oplevet Hendrix for første gang i London i 1966). Citater, revet ud af deres sammenhæng, skal altid tages med et gran salt eller mere. Men ingen tvivl om, at Jimi Hendrix gjorde et stort indtryk på Jack Bruce.

 

https://www.youtube.com/watch?v=P4SYct1sAj4