Capac anbefaler: Finn Olafsson – Video of the Month 2014

14. juni 2015

Under indtagelsen af Finn Olafssons nye musikalske projekt Video of the Month 2014 – 2 DVD’er og en CD – kom jeg til at tænke over musikvideoens status i vor tids musikliv. Er musikvideoen, hvor paradoksalt det end måtte lyde, en lidt stedmoderligt behandlet æstetisk udtryksform? Ganske vist oversvømmes vi med musikvideoer – på Youtube ikke mindst – hvor mange kunstnere følger deres pladeudgivelser og digitale ditto op med videoer. Typisk en video til en eller flere singler. Men – der er tale om en diskret rangordning, hvor videoen kommer efter pladeudgivelsen eller den digitale udgivelse. Selvfølgelig er det ikke sådan hver gang. Det sker da også at videoen kommer først. Men alligevel synes jeg, der er en tendens til at lade musikvideoen komme i anden række som en slags måske kommercielt betinget efterslæb. Og – hvis min tese er rigtig – så kan der være både historiske (at musikvideoen er en ny form, man skal vænne sig til) og æstetiske årsager (hvordan finder man en visuel pendant til et stykke musik?!)  til den prioritering.

I Finn Olafssons tilfælde er der vendt om på og op og ned på denne rangordning. Her begyndte projektet omkring en enkel idé: At Finn vill lave en enkelt Youtubevideo. Og det udviklede sig så til en serie på tolv, der fyldte en hel DVD (og audio-CD).

Og ideens realisering er lige så enkel som selve ideen: De tolv musikstykker er optaget “live” i studiet. Finn Olafsson sidder på en stol i studiet med sin smukke akustiske guitar, og kameraet følger ham diskret i fuld figur eller hændernes arbejde på guitaren i nærbillede. På et par af videoerne medvirker Torsten Olafsson dog på tabla. Sammen med Kim Ingemann Erichsen, der står for billedsiden, har Finn Olafsson valgt den enkleste løsning på videopgaven, en mand på en stol med sin guitar og er par kameraindstillinger. Enklere kan det faktisk ikke gøres. Og den hyperenkle model, hvor alle musikvideoens æstetiske muligheder så at sige er fravalgt, er æstetisk velvalgt, fordi den passer som fod i hose til selve musikken, der er lige så fokuseret og koncentreret som billedsiden.

De ialt tolv numre har et markant ensartet præg over sig. Alle har de en udpræget meditativ karakter, hvor det cirkulerende og repetitive er en tilbagevendende ingrediens. Guitaren har en meget smuk, ren, tæt og næsten stoflig klang, der udbygges gennem forskellige stemninger på DVD’en. Og netop Olafssons bevidste arbejde med guitarens stemninger og lyd er med til at skabe musikkens særlige næsten introverte, meditative tone. På udgivelsens anden DVD kan man følge Olafssons fingerspil nærmere på en helt pædagogisk vis. Den er henvendt til andre guitarister, der lyst til at følge i Finns fodspor. Og jeg ved, at noder/tab til numrene kan erhverves gennem Finns webshop.

Flere af numrene har allerede været offentliggjort på Youtube. Men det er meget tilfredsstillende at se hele dette projekt in progress blive materialiset som et afsluttet værk, der dels demonstrerer Finn Olafsssons virtuose evner som akustisk guitarist og dels tjener som en fin indføring i et særligt musikalsk univers, hvor fordybelse og indadvendthed paradoksalt nok åbner sig mod lytteren og tilskueren. Det er en projekt, der ikke kun henvender sig til guitarafficionadoer, men til enhver, der sætter pris på musik, der vll mere end blot underholde. Hermed varmt anbefalet.

Finn Olafsson. Video of the Month 2014. Produktion: Peak Production. Olafssongs. Er udkommer og kan erhverves her.

Tilbagespoling

 

Flere videoer med Finn – her.

 

Skriv en kommentar

319 har læst indlægget