Neoliberalismen som roden til alt ondt i vor tid

11. maj 2020

I tidsskriftet Ræson, der markedsfører sig som “a completely independent non-profit magazine about politics in Denmark and the world” – tro det, hvem der vil og kan – citeres lederen af partiet Liberal Alliance for følgende udsagn: “Alle er villige til at acceptere flere dødsfald for at kunne åbne mere op. Regeringen vil bare ikke indrømme det”.
Det er et klart ideologisk udsagn (jeg har ikke læst artiklen, der gemmer sig bag en betalingsmur…), der fortæller noget om, hvilket menneskesyn en nyliberalistisk ideologi repræsenterer. Kort fortalt: penge er vigtigere end menneskeliv.
Jeg kunne ikke være mere uenig om noget. Nyliberalismen – der er kapitalismens fremtrædelsesform, siden dengang hvor Ronald Regan og Margareth Thatcher trumfede dens politik igennem (men den har rødder helt tilbage i 1920’erne) – er en ideologi, der sætter pengene over mennesket. I disse coronasmittetider giver det sig netop udtryk i den holdning, som Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh repræsenterer: At det ikke betyder noget, at der går nogle menneskeliv tabt, hvis bare ‘vi åbner mere op’, dvs. hvis bare vi sørger for, at de private virksomheder osv. kan komme i gang med at profitere på produktionen osv.
Men som den britiske forfatter George Monbiot pointerer sin sin artikel “Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems”, så er det netop nyliberalismen, dvs. kapitalismen i den form, den har haft, siden dengang Reagan og Thatcher var ved magten, der er årsagen til at vi er kommet i en situation, hvor menneskeliv tæller mindre end hensynet til profit og bundlinje…

Skriv en kommentar

24 har læst indlægget