Barndommens lektyre – Den røde ballon

28. februar 2021

Man bliver mere nostalgisk med alderen. Måske er der noget om snakken, i hvert fald fylder fortiden en del i mit liv og mine tanker. Og det er en øvelse at prøve at generindre noget af det, der ligger længst tilbage. F. eks. hvilke bøger, man læste eller fik læst op, da man var i førskolealderen.

Mit barndomshjem var ikke et litterært hjem. Der var ikke dusinvis af bøger på de par reoler, der var på væggen. Men nogle var der dog. Og nogle bøger kan jeg sagtens huske. Den lille antologi med H. C. Andersens eventyr og med håndtegnede illustrationer af Lorenz Froelich. Palle alene i verden af Jens Sigsgaard (1942) og et par stykker mere. Og så var der Albert Lamorisses “Den røde ballon”. En billedbog (Martins Forlag, 1958, 48 s.), med fotos fra den tilsvarende franske film om en dreng i Paris der finder en rød ballon – og hvad der så sker. Det var en forfatters henvisning til netop denne bog, der fik mig til pludseligt og stærkt at huske bogen og ikke mindst den store, røde ballon, der lyste op på siderne og i filmen (fra 1956). En poetisk lille film, hvor leg og fantasi får frit løb.

Filmen er siden gået hen og blevet en klassisk kortfilm, og den kan ses på filmcentralen.dk, hvis ellers man har login til siden. den kan også ses på bibliotekernes Filmstriben.dk (tre film pr. måned, hvis man bør i den rigtige kommune).

Og når man sådan graver i fortiden, finder man fx ud af, at fyrre år senere er lavet en opfølgning, hvor ballonen vender tilbage for at hævne sig…

Og så er der altid en musikalsk vinkel på det med den røde ballon. Dave Clark Five fik et mindre hit med en sang om en rød ballon. Og det samme gjorde sangskriveren Raymond Froggatt (1968), selv om det slet ikke er den samme ballon som drengens, der er tale om…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 kommentarer

 1. Donald kommentarer:

  Ja, også her er man tilbøjelig til at tankerne går baglæns; mon det hjælper at have nogle ting, der *skal* gøres? Det tror jeg.
  Jeg kendte ikke filmen om den røde ballon og vidste heller ikke man kan få login på Filmcentralen (og de andre ting) — alt her var nyt for mig. Interessant! Overraskende: Revenge of the Red Balloon!!

 2. gertrud kommentarer:

  …jeg vil ha’ en blå ballon

 3. capac kommentarer:

  @gertrud: Ja, måske var også Ingmann inspireret af drengen med den røde ballon…

Skriv en kommentar

26 har læst indlægget
14,927