Giro 413 – 75 år

10. oktober 2021

Jeg har været omkring dette legendariske radioprogram mange gange, fordi det udgør en uafrystelig del af min musikalske dannelse. Jeg var nærmest tvangsindlagt til at lytte til programmet i min barndom, hvor rørradioen var stillet ind på dette program, når det blev sendt. Og det var det, man/jeg hørte ud af de åbne vinduer på stille sommersøndage.

Programmet fik først navnet Giro 413 i januar 1951 med undertitlen “Lytternes ønskekoncert på grammofon”. Inden da eksisterede programmet fra 1946 under navnet “Red Barnet” (men med samme undertitel). I 1949 blev det til “Ønskekoncert – på grammofon til fordel for Børnenes Kontor” og i januar 1950 “Ønskekoncert på grammofon”. I rigtig mange år var programmet et af flagskibene på Danmark Radios program 3, men nu er det endt på DAB-kanal 5. Men er der altså stadigvæk, 75 år efter sin opfindelse. Og det siger måske noget om, hvad radiomediet kan, at et program, der i al sin enkelhed består af lytterønsker – kombineret med donationer til udsatte mennesker i samfundet, kan eksistere i 75 år og stadigvæk bestå i en tid, hvor streaming har gjort musikønsker til et stort tag-selv-bord. Og spørgsmålet er da også, om Giro 413 vil overleve meget længere eller forsvinde med de generationer – inklusive min egen – der har haft programmet med i den kulturelle rygsæk?

Mit eget liv med 413 var primært i tresserne, så John Mogensen var ikke en af dem, jeg hørte dengang. Men den har været et af programmets hits og fortjener bestemt et genhør.

2 kommentarer

  1. Jens Rasmussen kommentarer:

    En væsentlig detalje der er udeladt, er som jeg husker det: ‘Ved Else Maries 75 års dag blev der samlet ind, og de vil gerne høre ——‘. Det var en ret fast del af kommentator sporet.

  2. capac kommentarer:

    @Jens: Ja, fødselsdage, jubilæer af alskens (familiære) slags osv. forbundet med indsamling af penge i kaffekander og andre genstande var selvfølgelig et vigtigt indslag i programmet og uden tvivl med til at sikre dets folkelige succes. Tænk at høre et familiemedlems eller sit eget navn blive læst op i radioen! Det var længe før nogen tænkte på x-factor og andre selvpromoverende programtyper. Der var en vis uskyldighed over Giro 413 dengang.

Skriv en kommentar

30 har læst indlægget