Knud bliver blind – en dokumentar

26. april 2022

Blind høne finder også et kort, og DR sender også nu og da interessante programmer, der ikke bare vil underholde, men også gå lidt dybere i tingene. Det skete således i går, hvor dokumentaren “Knud bliver blind” blev sendt. En dokumentar om forfatteren Knud Romer, der i en sen alder er blevet ramt af lidelsen grøn stær, der gør den lidende blind til sidst.

Filmen følger Knud Romer fra et tidspunkt, hvor sygdommen har fået reduceret hans syn ganske betragteligt. Og oven i købet er Romer også blevet ramt på noget andet i sit liv. Hans kone har forladt ham og krævet skilsmisse. Og begge dele slår benene væk under Romer. Han er eksistentielt udfordret og føler, at livet er ødelagt og måske slut. Men noget i ham driver ham videre. Han vil overleve, leve og gøre det, han opfatter som sit arbejde: skrive. Og ved hjælp af forstående mennesker – en fra blindesamfundet, en psykiater, en ny kæreste m.m.  – får Romer langsomt gang i sit liv igen. Blandt andet ved at optræde som blind mand i klædt sort bowler, sorte briller, blindearmbånd og Armani habit optræder med en slags stand-up-show, hvor han fortæller om sin situation. Han hader det egentlig, men han gør det for at få penge på bordet.

Knud Romer, som jeg ikke har læst noget af (jo, nogle uddrag…), er en interessant person, fordi han er mærkbart ekcentrisk. Selvoptaget og uden selverkendelse (som psykiateren pointerer). Med andre ord: lidt en særling af den slags, der desværre ikke findes så mange af mere i disse ensrettede politisk korrekte tider.

Og dokumentaren fortæller om Romer med håndbåret kamera og i en slentrende, lidt tilfældig stil, der passer rigtig godt til den excentriske forfatter. En både underholdende og ikke mindst lærerig dokumentar, som man kan se på DRs hjemmeside.

En kommentar

  1. Claus1 kommentarer:

    Ja DR skal også have ros engang imellem Faktisk en rigtig god dokumentar. Jeg har også kun læst uddrag men kan huske ham fra Romerriget på radio 24syv (nej hvor man savner den radio) samt forskellige debatindlæg og han havde også en rolle i Von Triers Idioterne

Skriv en kommentar

44 har læst indlægget