Capac anbefaler: Public Service Broadcasting – The Race for Space

5. marts 2015

For et lille årstid siden udsendte duoen Public Service Broadcasting – J. Willgoose , Esq. og Wrigglesworth – albummet Inform – Educate – Entertain, hvor de genbrugte klip (samples) fra angel-saksiske filmdokumentarer til at skabe ny rock og nye lydbilleder. Resultatet blev en fascinerende blanding af bedaget fremskridtsoptimisme, teknologibegejstring og moderne, elektronisk rock.

På duoens nye plade The Race for Space fortsættes i samme spor, men denne gang er den tematiske inspiration indsnævret til – som titlen angiver – perioden omkring amerikanernes og russernes såkaldte rumkapløb.

Numrene gennemløber perioden fra præsident Kennedys inaugurering af rumkapløbet over Apollo 8’s “forsvinden” bag månen og andre mindeværdige øjeblikke i erobringen af det ydre rum. Anvendelsen af de gamle lyd-samples tjener ikke et nostalgisk eller bagstræberisk formål, og musikken får en nærmest kontrapunktisk rolle i samspillet med de små fascinerende klip. Fx bliver numrene “Sputnik” og “Gagarin” til dansende funk, der lyder som Kraftwerk i det muntre dansante hjørne (hvis man kan forestille sig det!).

Public Broadcasting Services recycling af rumkapløbets lydspor er både en hyldest til en tidsalder, hvor den blå planet for alvor blev revet ud af sin næsten narcisstistiske selvcentrering og åbnet mod det store rum, og en hyldest og videreudvikling af den elektroniske rock, electronicaen, der har rødder i de tyske krautrockere – Can, Kraftwerk m.fl. – og i britpoppens electronik-apionerer. Pladen er måske ikke et kæmpeskridt frem i forhold til den fine forgænger, men understreger og bekræfter, at PBS har fundet et holdbart concept, der langtfra er udtømt endnu. Hermed anbefalet.

Public Service Broadcasting. The Race for Space. Test Card Recordings/ Border Music Denmark. Udkom d. 23. februar.

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

130 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62