Capac anbefaler: Lasse Matthiessen – Wildfires

17. november 2015

Også Lasse Matthiessen bekender sig til vor tids melankolsk anlagte tidsånd på sin nye fine dobbelt-CD-udgivelse Wildfires. Og heri er der ikke noget overraskende, for sådan var det også med Lasse Matthiessens plade Carry Me Down, som jeg anbefalede tilbage i 2014.

Men hvor Carry Me Down var indspillet et afsides sted i Norge og dyrkede en tilsvarende minimal æstetik, så viser Matthiessen sin fulde spændvidde som moderne singer-songwriter på det nye album, hvor Lasse med sit band – Halla Nordfjörd (sang, glockenspiel m.m.), Johanna Weckesser (el-guitar,sang), Niels Wilhelm Knudsen(bas) og Martin Krumming (trommer, piano, sang) – folder sine melankolske sange ud i et overbevisende folk-rock-agtigt regi. Det illustreres ganske godt af den indledende lille, nærmest programagtige sang “Broken”, der i al sin korthed lyder: “He drinks/ like something/ is broken inside of him./ Nobody knows why”. En sang, der ligger i lige forlængelse af sangen “Tonight. We drink to die” fra den foregående plade. Følelsen af brudthed og drikfældighed afsætter sig i næsten kontradiktorisk stolt rockballade, der begynder svagt akustisk med Matthiesens fine stemme i forgrunde og langsomt vokser med flere vokaler, el-guitar, trommer m.v. til en paradoksalt livsbekræftende sang om den gåde, den gemmer på. Og det er en lysende kvalitet ved Lasse Matthiessens udgave af melancholia: At der midt i tristessen og mistrøstigheden er et musikalsk supplement, der peger ud over melankolien i kraft af rockens stadigt livsbekræftende energi og appetit. På nogle numre mere end andre. Fx “Here with me tonight”, hvor tosomhed er modvægt til brudthed og smertende erfaring, eller “I saw her face”, hvor den kvindelige partner også skaber en slags balance i den fundamentale brudthed. Begge sange karakteriserer Matthiessens sangskriverkunst, der består i sange, der både mestrer  det enkle, akustiske, varme, følsomme udtryk med guitar og stemme (den første sang) og den udfoldede folk-rock-form (sang nr. 2). I flere af sangene rummes begge æstetiske elementer – og giver faktisk et signalement af Matthiessens som sangskriver.

Det er vist ikke lykkedes for alvor for Lasse Matthiessen og hans kompetente band at slå helt igennem herhjemme, medens tyskerne har taget dem til sig. Jeg kan kun opfordre til, at musikelskere giver denne fine udgivelse – der også rummer et live-show fra den tyske tv-kanal ZDF – en chance. For det fortjener Matthiessen og bandet. Det er fornem singer-songwriter-kunst af bedste skuffe. Hermed anbefalet.

Lasse Matthiessen. Wildfires. TV Noir Label. Er udkommet.

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

180 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62