Nødvendigheden af spin

29. april 2008

Som så ofte lyttede jeg til P1-debat på vej fra arbejde ud på natten. Denne gang drejede det sig om fænomenet spin. Nærmere bestemt om de siddende regerings ansættelse af et hav af spin-doktorer til varetagelse af politikernes mediebehov. I debatten deltog Per Clausen fra Enhedslisten, der blandt andet har kritiseret statsministeren for at føre folketinget bag lyset med spin i sagen om Løkke Rasmussens “bilagsrod”. Og så deltog den fhv. spin-doktor for de konservative Niels Krause Kjær, som jeg tidligere har været efter i denne blog.

Der var specielt en ting, der faldt mig for brystet, og det var, at Krause Kjær igen og igen pointerede, at politikerne ikke kommer uden om spin-medarbejdere, fordi det aktuelle mediebillede er “så kaotisk” at politikerne ville være på herrens mark, hvis de ikke havde journalistiske hjælpere ved hånden. Påstanden blev gentaget så mange gange, at selv Per Clausen gik med på den.

Men jeg mener, at det er en påstand hevet ud af det blå. Et godt eksempel er vores integrationsminister Birthe Rønn Rasmussen, der har frabedt sig en spinner. Hun er et godt eksempel, fordi hun er en politiker, der tror på sine egne grundholdninger og politiske tankegods, og derfor kan hun godt begå sig den åh så kaotiske medieverden.
Når spinneriet har fået så stor en udbredelse hænger det sammen med, at det politiske i høj grad har tabt forbindelsen til det ideologiske. Mange politikere svæver og fluktuerer i forhold til folkeopinionens svingninger og har derfor – for at blive siddende! – brug for nogle journalistiske opspinnere, der kan sørge for, at de får sagt det mest opportune på det rigtige tidspunkt. Samtidig er spinneriet udtryk for, at journaliststanden har tilranet sig en central position i fortolkningen af den politiske virkelighed, som den ikke burde have.

Hvis politikerne besindede sig på, hvad de faktisk stod for, holdningsmæssigt og ideologisk – i stedet for at blive grebet af forblændende magtbegær – så ville spinneriet blive reduceret til noget ubetydeligt. Krause Kjærs insisteren på spindoktorernes uundværlighed og forudsigelsen af, at der vil være endnu flere om ti år, er, efter min mening, udtryk for en journalistisk selvovervurdering og -forherligelse, der er helt ude i hampen…

6 kommentarer

  1. Fru Green kommentarer:

    MÃ¥ske af samme grund forbeholder Rønn-Hornbech sig retten til ikke at udtale sig … og det bliver sÃ¥ kaldt et demokratisk problem.

    http://www.berlingske.dk/article/20080428/politik/80428002/

  2. capac kommentarer:

    @Fru Green: Ja, det er det sikkert….

  3. klaus kommentarer:

    det har du aldrig sagt..!

  4. capac kommentarer:

    Hvad har jeg aldrig sagt (skrevet)? At det er et demokratisk problem? Nej. Men at Rønn har sine fornuftige grunde til ikke hele tiden og igen at udtale sig til pressen.

  5. klaus kommentarer:

    hæ-hæ, min pointe er den at medierne efterhÃ¥nden har sÃ¥ travlt med at tolke, at de ikke altid registrerer hvad folk egentlig siger… og forholder sig til det…

  6. capac kommentarer:

    Ã…h, ja, netop…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

269 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62