Paul, Iris og sangene

1. april 2021

Fotografiet ovenfor skal uden tvivl illudere nogle franske can-can-piger sammen med den franske kunstner og tegner Henri de Toulouse-Lautrec. Men det er en opstilling lavet mange år efter.

Læg dog mærke til pigen helt til venstre. Hun er ikke en hvem-som-helst. Det er nemlig Iris Caldwell. Og hvem er så hun, vil du måske spørge eller tænke?!  Navnet siger måske ikke så meget, men Iris Caldwell var Beatle-George Harrisons første kæreste. Beatles-arkæologen Mark Lewisohn fortæller i historien i første del af sit store bogværk om The Beatles Tune in.

Vi befinder os året 1958. The Quarry Men (forløberen for The Beatles) spiller i The Cavern i Liverpool. Og det er i tiden lige før George Harrison bliver indlemmet i The Beatles. En aften havde en ven af gruppen inviteret sin veninde Ann ud og bagefter spurgt, om de skulle gå i byen igen sammen. Hvortil hun svarede “Kun hvis du kan finde en ven til min veninde”. Og det var sådan George, der var knap 15 år, mødte Iris Caldwell, der var næsten 14 år gammel. Og efter to-tre stævnemøder tog Iris George med hjem til sine forældre. Og George var den første fyr, der kyssede Iris. Og det husker hun tydeligt den dag i dag.

Men ikke nok med det. Iris var søster til Rory Storm, i hvis gruppe Ringo Starr spillede trommer, og senere – 1962 – blev hun også kæreste med Paul McCartney. Til Lewisohn fortæller Iris, at Paul var mere interesseret i hende – der beskrives som en ‘vittig, køn, blond’, dansetosset søster til Rory – end hun var i ham. Hun var ikke rigtig interesseret i en ‘tup-pence-ha’penny’-guitarist (vi kan måske fordanske det til: en 25øres-guitarist)  fra en Liverpoolgruppe. I øvrigt var hun i gang med en karriere som danserinde (jf. fotoet ovenfor) og havde hemmelige stævnemøder med en af tidens popstjerner, Frank Ifield. Men det holdt hende altså ikke tilbage fra at have stævnemøder med Paul også. Joh Lennon kritiserede Paul for at køre et parløb med Frank Ifield, der var noget ældre end Paul.

Men der er mere til den historie. For Iris inspirerede Paul til at skrive en af de tidligste store Beatles-numre, nemlig “I saw her standing there”. Avisen The Mirror fortalte historien i 2012, hvor de interviewede Iris.

Iris var lige fyldt 17 og havde fået en invitation til at komme og demonstrere, hvordan man dansede The Twist ved et arrangement i Liverpool. Musikken blev leveret af et lokalt orkester – The Beatles. Og synet af den smækre Iris i kort nederdel, lange ben med fiskenetstrømper og højhælede sko inspirerede Paul til at skrive sangen, da han kom hjem. The Mirror hævder også, at hun senere – da forholdet til hende var slut – inspirerede ham til at skrive “Yesterday”. Sandt eller ikke (The MIrrors oplysninger bygger på Iris’ egne ord), i hvert fald har hun været inspirerende for den unge Paul.

[Iris Fenton]

“Well, she was just 17, you know what I mean, and the way she looked was way beyond compare, so how could I dance with another, when I saw her standing there.”

Men Iris’ forhold til musikken stopper ikke med the Beatles. Senere blev hun gift med sangeren Bernard Jewry, der først blev kendt som Shane Fenton (and the Fentones) og i halvfjerdserne som Alvin Stardust. En pige der blev noget ved musikken, selv om hun gjorde danse til sin karriere- og levevej.

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

46 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62