Smør – erindringsglimt

17. november 2006

I Esbjerg Kommunes billedarkiv faldt jeg over et billede. Det viser Vestbyens Mejeri, der lå i Strandbygade nr. 53 i Esbjerg. Selv boede jeg på Nygårdsvej. Kunne man gå ind i billedet og gå til venstre rundt om huset, som man ser hjørnet af, så ville man komme om på Nygårdsvej. Jeg mindes, at det var her vi, dvs. min mor og jeg, købte morgenbrød – varme rundstykker – og friskkærnet smør. Især sidstnævnte brændt sig ind i min hjerne. Smørret kom helt frisk fra maskinen og blev lagt på et stykke indpakningspapir – pergament eller folie – med det velkendte Lurpak-logo. Så kunne man gå hjem med sådan en “pølse” smør og nyde sit brød. Og en nydelse var det. Jeg erindrer, at smørret smagte af mere dengang. Men smagsløgene var jo også mere jomfruelige dengang.
På billedet kan man i baggrunden se to skorstene. Den til venstre var mejeriets, og den til højre tilhørte Bagermesterens Brødfabrik, som man kan se noget af til højre for mejeributikken.
Billedet er fra 1948. En dag var det slut med mejeriet. Jeg husker ikke hvornår, men det har nok være engang i sidste halvdel af halvtredserne. Derefter måtte man nøjes med den færdigpakkede smør i diverse mejeriudsalg. Det var før plantemargarinen kom på banen og længe før, det blev sundhedspolitisk ukorrekt at spise smør på brødet. Heldigvis kan man få godt økologisk smør fra Thise Mejeri og et par stykker mere i dag, så man kan “synde” lidt en søndag morgen med gode, velsmurte rundstykker, kaffe og en god avis.

powered by performancing firefox

En kommentar

  1. Irene kommentarer:

    Jeg elsker også udsigten fra Memory Lane! Tak for turen!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

355 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62