Musik fra hedenold (tresserne) 2: Rainbow Band og Alrune Rod

27. oktober 2008

Som tidligere nævnt, så har et par audiofile sjældenheder været undervejs til casa capac, og i dag overleverede den lille postdame en stor kuvert med kuriositeterne. To albums. Det ene er Alrune Rods debutalbum – det med kvindeskødet på yderdobbeltopslaget. Jeg har omtalt dette hovedværk i dansksproget rock for snart længe siden (se her). Det andet album er mindst en lige så stor kuriositet: Rainbow Bands debutpladefra 1970.
Albummet har en lidt speciel historie. Jeg kan godt huske, at pladen udkom i 1970 og blev spillet på radioen. Det var dengang, der endnu var tid til at spille hele albums… Især satte nummeret King of the Sun (Queen of the Moon…) sig godt og grundigt fast på mit indre soundtrack.
Bandet var blevet samlet i 1970 af en flok anerkendte musikere fra dansk beat og jazz. Forsangeren var Lars Bisgaard, der havde en fortid i det progressive band Maxwells (der også blev spillet en del i radioen dengang), Ligeledes fra Maxwells kom Bent Hesselmann (tværfløjte og sax). Fra Young Flowers kom den allerede dengang navnkundige guitarist Peer Frost Johansson, Beefeaters leverede en anden anerkendt musiker, nemlig trommeslageren Carsten Smedegaard. Og dertil kom de to jazz-musikere Niels Brønsted (piano) og Bo Stief (bas). Sammen indspillede de i løbet af 1970 det eponyme debutplade.
Ved årsskiftet blev forsanger Bisgaard erstattet af Allan Mortensen (tidl. Tears) og rokaden betød, at debutpladen blev genudsendt med ny vokalspor. Samtidig benyttede man lejligheden til genindspille nogle af numrene, remixe andre og tilføje en ny sang af Allan Mortensen. For at det ikke skal være løgn, så skiftede bandet navn til Midnight Sun; vist nok for at få mulighed for at blive lanceret internationalt af MCA Records, og fordi et andet amerikansk band kaldte sig Rainbow Band…
Allan Mortensens udgave af King of the Sun blev udsendt som singleplade (m. Nickles and Dimes som B-side), men det er Bisgaards udgave, jeg husker bedst…
I starten af 1972 gik Allan Mortensen sin vej og ind kom Frank Lauritzen. Med Frank i forgrunden blev albummet Walking Circles indspillet samme år. Endnu et album nåede gruppen af indspille. I 1973 kom Midnight Dream med Jens Elbøl på bas i stedet for Bo Stief. Den sidste konstellation viste sig at være den mest stabile og holdt i godt og vel to år. Sidste pladeudgivelse var en single i 1974: Before You Know / Can You Hear the Music. Samme år stoppede bandet.
Rainbow Bands debutalbum er en rigtig sjældenhed. Det kan man forvisse sig om ved at frekventere internettets second-hand-butikker. Heldigvis har Karma Music genudgivet albummet på cd med nogle bonusnumre.
Uden at det skal misforstås – for Allen Mortensen er en god sanger – så har jeg altid foretrukket debutpladen i dens oprindelige version med Lars Bisgaard. Jeg synes, at hans forfinede, lyse stemme passer som Hans i Grete til gruppens jazz-influerede, improvisatorisk orienterede progressive rock. Pladen er et af højdepunkter fra den periode, hvor den danske progressive beat blomstrede for alvor. Og den holder 100% den dag i dag. Vi må håbe, at Longhair Music i Tyskland sørger for at genoptrykke den (og at Tømrer-Claus sørger for at distribuere den), så andre får mulighed for at lytte til den.

PS. Tusind tak og knus til Sifka for at have doneret pladerne til capac. Og tak til Bent Hesselmann for at huske mig på, hvem der har genudgivet pladen.

5 kommentarer

  1. Sifka kommentarer:

    Jeg kan fornemme klart og tydeligt, at de er havnet det rigtige sted. Fedt at du blev glad:)

  2. Bent Hesselmann kommentarer:

    Kære Capac
    Det er fint, at du roser Tømreren, men det er faktisk en tysker, Manfred Steinheuer og en franskmand, Serge Block, der udgiver dansk beatvinyl på CD!
    Deres label hedder “Longhair Music” og distribueres her i Danmark af “Karma Music”
    og tralaluuu

    Bent

  3. capac kommentarer:

    @Bent Hesselmann: Ja, du har selvfølgelig ret i. Og det skal de bestemt også krediteres for. Det er jo godt, at der er nogen, der husker den gode musik fra dengang.

  4. Jens Chr. kommentarer:

    Den første plade kan man ikke finde billede af fra 1978 kom den tror jeg?
    og hvor kan jeg købe cd eller lp med Rainbow Band (dansk band)
    vil vide alt om dem, har set dem i Vordingborg 70′

    Venlig hilsen
    Jens Chr. Knudsen
    Lolland Falster

  5. capac kommentarer:

    @Jens Chr.: Rainbow Bands album fra 1970 er lige genudgivet i bokssættet Dansk Rock Historie (vol.2). Og så har Tømrer-Claus hos karma.dk udgivet Rainbow Band (med jeg tror nok, at de er udsolgt). Endelig kan du søge hos secondhand-forretninger som recordeli.dk eller på auktioner som qxl.dk. Endelig er der alle de små og store genbrugsforretninger rundt omkring. God jagt.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

1.327 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62