Den elektriske camembert og andre space-rock-sange – Gong i erindring

30. januar 2009

Som bekendt er capac en stor ynder af den syrede, psychedeliske musik fra tresserne og halvfjerdserne. Og til en af de store oplevelser, jeg fik dengang, de hele begyndte, hører det sære band Gong.
Gong blev dannet i det herrens år 1967 af Soft Machine-medlemmet Daevid Allen og Gilli Smyth, en engelsk-født musiker og Sorbonne-professor (!). Ret hurtigt fik Gong en pladekontrakt i Frankrig med det uafhængige mærke BYG Actuel, der ellers satsede på free jazz. Kontrakten omfattede tidligste Gong-plader, “Magick Brother”, “Mystic Sister” og “Camenbert Electronique”. Kort tid efter gik de over til Virgin Records, hvor camemberten blev genudsendt.
Gong har huset en lang række fremtrædende musikere, blandt andet Steve Hillage, Mike Howliett, Bill Bruford, Chris Cutler og Pierre Moerlen.
I 1971 lykkedes det mig at få optaget et bånd med “Camembert Electronique”, som jeg fik et nært forhold til. Det kan være svært at beskrive Gongs musik. Men det er musik, der lægger vægt på det eksperimenterende og improvisatoriske. Det er rock, men der er også elementer af jazz og alle mulige andre stilarter og genrer. Gongs plader er komplekse, og man bliver ikke rigtig færdig med at lytte til dem. Hvis man ellers er til den slags syrede sager…
Gong eksisterer vist stadigvæk i en nyere konstellation. I hvert fald udsendte de så sent som i 2007 pladen “Mothergong o Amsterdam”. En god indgang til Gongs syrede space-rock-univers og det lige så mærkelige tekstunivers er de tre Radio Gnome Trilogier, der udkom i 1973-74, og bokssættet The World of David Allen and Gong fra 2003.

Gong Paris ’71 Part 1 of 2

2 kommentarer

  1. mb kommentarer:

    Gong eksisterer ‘lissom’ i 2 udgaver.
    Den op til (og med) pladen YOU, psykedelisk, chill out, o.s.v. mange instrumentale numre, Steve Hillage på guitar, ledet af Daevid Allen.
    Derefter 1 overgangsplade Shamal, med flere jazzfusionselementer og ikke alle musikere er med på alle numre.

    Derefter kom version 2, som er melodisk fusionsjazz, ingen vocal, med rigtigt meget percussion (især marimba, vibes, m.m.), ledet af trommeslageren Pierre Moerlen (2 albums senere hed bandet Pierre Moerlens Gong), hvor bl.a. Allan Holdsworth var med pÃ¥ nogen skiver, og sangeren Daevid Allen og de syrede elementer’ var ude.
    Pierre Moerlen døde for et års tid siden.
    Et sidespor er Gongzilla hvor nogen af de amerikanske musikere i Moerlens Gong udgiver musik i samme boldgade.
    Det oprindelige Gong-koncept med Daevid Allen spiller dog stadig i forskellige konstellationer, spillede bla. på Loppen.
    Kan man lide Gong kan man formodentligt lide Ozric tentacles.

    Kender du http://listen.grooveshark.com/ ? Der er rigtigt meget musik (også Gong), gratis, streamet, men man kan lave sig en playliste

  2. capac kommentarer:

    @mb: Hej igen mb. Nej jeg kendte ikke det site, så tak for det.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

245 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62