Kære læser! CAPAC var under ombygning

10. februar 2022

 

Kære faste læser! I den kommende tid vil du opleve, at CAPAC ikke er helt sig selv. Det vil bl.a. give sig udslag på den måde, at der vil mangle illustrationer (billeder osv.) i indlæg, især de gamle indlæg. Og det vil tage nogen tid, inden bloggen kører helt normalt igen.

Årsagerne til ombygningen er flere. Dels er der nogle eksterne, som jeg ikke vil komme nærmere ind på i denne omgang. Der er også nogle interne. Det er fx sådan, at når man bruger illustrationer, videoer og lignende, så betyder det, at bloggens database får vokseværk. Og det betyder igen, at manden bag CAPAC skal bruge flere penge på at drive bloggen. Og det går ikke, når man kuns er en gammel mand i sit livs otium.

CAPAC på skriftens vinger

Nu er du advaret kære faste læser. Og her så nogle overvejelser om, hvor CAPAC vil bevæge sig hen den kommende tid. Kort sagt vil CAPAC søge tilbage til sit udgangspunkt. Som du sikkert ved forstår CAPAC sig som en autonom, ikke-kommerciel, personlig, dansk weblog. Og hensigten med bloggen har været og vil fortsat være at være et sted, hvor bagmanden kan skrive om alt mellem himmel og jord. Og sådan ønsker jeg det fortsat skal være.

Lad mig for en ordens skyld tilføje, at bloggen er for læsere. Det kan lyde som en trivialitet, men som den afdøde idehistoriker Hans-Jørgen Schanz gav udtryk for i sit sidste offentlige interview i Weekendavisen, så er vi inde i en tid, hvor menneskene deles op i to store grupper – dem, der læser, og dem, der ikke gør. Som gammel dansklærer m.m. kan jeg kun bekræfte, at denne opdeling og udvikling (eller måske snarere afvikling) har været undervejs i mange, mange år. Desværre.

Noget af en forklaring på denne moderne udgave af analfabetisme er selvfølgelig den højt besungne digitalisering. Internettet med alle dens (a)sociale medier (a’et skyldes også Schanz) er hjemstedet for billeder og fotografier, faste og dem i bevægelse, og i den sammenhæng er skriften som en truet art. Man taler oven i købet om digital dannelse med fokus på billederne. Suk, siger jeg bare.

Og det er sin sag at bevæge sig på internettet i disse billedbårne tider (det er ikke tilfældigt at Instagram har taget førertrøjen i forhold til Twitter og Facebook!). For hvem gider efterhånden at læse!? Nuvel, det er der fortsat nogle, der gør, bl.a. denne blogs læsere. Og CAPAC vil være for dem, der læser. Og for dem der elsker musik – og andet kulturstof. Så på den måde vil CAPAC ikke ændre sig. Det vil formen derimod. CAPAC er på vej ind i sit 16. år (i næste måned), og i fremtiden vil der være mere fokus på det skrevne og og færre illustrationer. Så får vi se, hvordan det kommer til at tage sig ud.

Men som skrevet, så er det ikke nemt at færdes på internettet. Især ikke når man forstår sig som autonom og ikke-kommerciel. For internettet er i stigende grad blevet et sted, hvor pengene hersker. Den kapitalistiske økonomi har for længst indtaget internettet og er ved at få overtaget i forhold til den demokratiske dimension, der har været en del af det, siden dets opfindelse. Det ved enhver, der dagligt bombarderes med reklamer m.v., når de åbner deres smartphone eller laptop. Pengene taler, uanset hvor de færdes på nettet. Sådan er det, og det må vi leve med – indtil videre.

Velkommen på CAPAC igen. Det vil tage nogen tid at ombygge bloggen, så jeg håber, at I vil være tålmodige. Det skal nok blive nogenlunde normalt igen, blot på en lidt anden måde. Og der vil fortsat komme indlæg løbende. Tak.

Opdatering, april 2023: Ja, nu har bloggen vel fundet et leje, der med små forbehold kan kaldes normalt. Lidt slankere, lidt mere tekstorienteret, men ellers som den plejer at være.

46 har læst indlægget