Favoritter fra rillerne 3: Beach Boys – God only knows (instrumental)

3. august 2021

0 har læst indlægget

Bob Dylan – Shadow King

2. august 2021

Bob Dylan har leveret en online-koncert under titlen Shadow King, hvor han fortolker gamle sange. Koncerten har man kunnet se som streaming, men ikke længere. Man kan dog – hvis man er hurtig – (gen)se den på tuben – her. Skynd dig inden den bliver pillet af plakaten igen.

3 har læst indlægget

Manden der ikke blev en Beatle: Jimmie Nicol

2. august 2021

[Ukrediteret foto, lånt fra Wikipedia]

I morgen fylder trommeslageren og entreprenøren Jimmie Nicol 83 år. Han blev verdenskendt, da han i 1964 vikarierede for Ringo Starr på The Beatles’ tur til Australien, Europa og Asien. Den tur, der først bragte The Beatles til Danmark, hvor de gav en berømt/berygtet koncert (eller rettere to på hinanden følgende) i København.

Ringo Starr var blevet syg af halsbetændelse og indlagt på hospitalet, så manager Brian Epstein og chefproducer George Martin havde valget mellem at aflyse nogle af koncerterne eller at finde en afløser for Ringo. Og de valgte den sidste løsning (der var jo mange penge på spil). Og Jimmie Nicol var med ved otte koncerter og fra den 3. juni til den 14. juni, hvor Ringo vendte tilbage til Beatles i Melbourne, Australien.

Historien om Jimmie Nicols korte tid som erstatningsbeatle er rimelig velkendt. Det er historien om Jimmie, der først troede, at hans gerning ville være en fordel for ham – ja, måske endda en mulighed for at erstatte Ringo permanent – men som viste sig at gøre livet mere svært for ham end man/han kunne forudse. Med personlig konkurs som et af resultaterne.

Jeg har pløjet mine bøger om Beatles igennem, og det er slående, at der ikke bruges ret meget krudt på Jimmie Nicol. Han nævnes, og hans korte tid omtales kortfattet, men det er ikke noget, der optager forfatterne (hofbiografisten Hunter Davies glemmer ham helt). Måske siger det noget om, hvor fasttømret billedet af The Beatles-firkløveret var allerede ved starten af Beatlemania i første halvdel af tresserne?!

Og jeg kunne ikke umiddelbart finde et svar på det spørgsmål,der interesserer mig mest, når Jimmie Nicols navn kommer op: Var han en god trommeslager? Spillede han godt i de små fjorten dage, han var forklædt som Beatle (han blev pålagt at have Beatlesfrisure og bære Beatlesjakkesæt). Men yderligere research giver omridset af et svar.

George Martin citeres for at have sagt:: “Jimmie Nicol var en rigtig god trommeslager der kom, lærte Ringos indslag rigtig godt. Han gorde et fortræffeligt job, og forsvandt ind i mørket umiddelbart efter”(The Beatles Encyclopedia). Og med det forbehold, at man jo ikke kunne høre ret meget af Beatles’ spil ved koncerterne i 1964, så kan man formode, at Nicol udfyldte rollen tilfredsstillende. At han så aldrig rigtig fik status af at være en Beatle og aldrig forstod – modsat Ringos forgænger, Pete Best – at kapitalisere sin forbindelse til gruppen, siger nok mest om, hvilken person Nicol var – og er.

Og et par eksempler på Niclos kunnen, der ikke var ueffen.

Og her med Colin Hicks (Tommy Steeles broder) & his Cabin Boys

Og her med det berømte svenske band The Spotniks, som Nicol blev en del af efter sine dage med Beatles

6 har læst indlægget

Bonnie Jo Mason:Ringo, I love you

2. august 2021

Denne single fra Anette Records er en sjældenhed. En af de mange hyldestsange, der kom i Beatlemaniaopstarten. Og bag navnet Bonnie Jo Mason gemmer sig – hvilket det prøvede popøre nok kan gætte sig frem til – en 16 år gammel pige ved navn Cherlilyn Lapiere, der senere blev kendt og berømt under navnet Cher. Det var den excentriske producer Phil Spector, der havde for vane at omdøbe kunstnerne til navne, der lød gennemsnitligt amerikanske. I øvrigt blev sangen aldrig noget hit og endte som samlerobjekt for fanatiske Beatlesfans og pladesamlere.

0 har læst indlægget

50: Concert for Bangla Desh

1. august 2021

På denne dato i 1971 løb koncerten for Bangla Desh af stablen. Med George Harrison og Ravi Shankar som organisatorer. Koncerten fandt sted i New Yorks Madison Square Garden, og formålet med den var at samle penge ind til og skabe opmærksomhed omkring situationen i Bangla Desh, hvor en krig var resulteret i folkemord og flygtningestrømme fra Øst-Bangla Desh.

Koncerten var den første af det format og med et stort opbud af stjerner fra musikken, bl.a. Ringo Starr, Eric Clapton og Bob Dylan. Og den resulterede i et tredobbelt koncertalbum, der blev en sællert, og i en dokumentarfilm.

Koncerten og hele projektet løb ind i mange vanskeligheder undervejs – både af praktisk og finansiel karakter – men blev alt andet lige i det mindste en succes i den forstand, at den skabte præcedens for lignende store, velgørende musikbegivenheder, fx Live Aid.

2 har læst indlægget

Favoritter fra rillerne 2: Led Zeppelin – Boogie with Stu

1. august 2021

Både trommeslager John Bonham, bassist og tangentspiller John Paul Jones, guitarist Jimmy Page og sanger Robert Plant står som ophavsmænd til denne akustiske rocksag. Men også Rolling Stones’ Ian Stewart og Mrs. Valens.

Det fortælles, at den Stu, der skal boogies med, er Rolling Stones’ pianist og “road manager” Ian “Stu” Stewart, og at der skete det, at Led Zeppelin havde lånt Rolling Stones’ mobile optagestudie, hvor Stewart en dag kom forbi. I studiet stod et gammelt ustemt piano, som Stewart begyndte at spille på. Page var ved at stemme sin guitar og begyndte at improvisere i forhold til Stewarts spil. Også resten – trommerne, sangteksten og Plants sang blev til ved improvisation. Og jeg synes godt man kan høre spontaniteten i den sang.

Sangteksten er med lån fra Ritchie Valens’ “Ooh my head”, og Valens’ mor blev krediteret for lånet, fordi hun sad inde med rettighederne efter Ritchies død.

4 har læst indlægget

Favoritter fra rillerne: Cassidy – Bob Weir

31. juli 2021

Jeg fordriver de sidste sommerdage med at dykke ned i vinylerne for at finde nogle af de sange, der har gjort sig værdige til at være mine favoritter. Vi snakker ikke primært om hits og kendte sange, men dem, der falder lidt uden for disse kategorier. Første valg er Bob “Grateful Dead” Weirs “Cassidy” i udgaven fra hans første album Ace (1972). Navnet Cassidy henviser til beatpoeten Neal Cassidy, men også til andre fra Grateful Deads omgangskreds med dette navn. Sangen er indspillet flere gange af Grateful Dead, fx på live-albummet Reckoning.

3 har læst indlægget

Historien om et hit – Summer in the City

30. juli 2021

Brødrene John og Mark Sebastian voksede op i New York. Og når sommeren nærmede sig, så de to drenge frem til at komme på sommerlejr (i New Hampshire), som andre børn med deres sociale baggrund. Det var ensbetydende med at komme væk fra storbyens hede og komme ud, hvor der var frisk luft. Men en sommer havde deres mor ikke råd til at sende dem af sted, så de måtte blive hjemme. Og Mark brugte noget af tiden på at lave en ny sang. En sang, der skulle handle om blive tilbage i den varme by New York. Mark fortalte ikke John om sangen. Men da John efterfølgende gav Mark sin aflagte guitar, spillede Mark sangen for sin storebroder, der netop var slået igennem som musiker. Mark var 14 år – og sangen hed “Summer in the City”. John reagerede ved at skrive nogle mere fængende verselinjer og et andet arrangement. “Summer in the city” blev Lovin Spoonfuls eneste nr. 1-hit. Skrevet af en fjortenårig dreng, og siden blevet en af tressernes store, memorable popsange.
Når Wikipedia og andre informationssider fremhæver John Sebastian som sangskriveren, så skal det altså tages med et gran salt. Mark var ophavsmanden, og Steve Boone satte også sit aftryk på den gode, aktuelle sang.

Med til historien hører også, at Mark forfulgte vejen som sangskriver og musiker og blev en del af slænget omkring sangskriverlokaliteten Laurel Canyon. Men i mange år lykkedes det ham ikke at få en pladekontrakt. Først i 2014 udkom albummet The Real Story.

1 har læst indlægget

Vi er verden – for begyndere og viderekommende

30. juli 2021

2 har læst indlægget

Kim Larsen,Bjørn Afzelius, Jahn Teigen, Åke Aleksanderson-og Nordahl Griegs “Til ungdommen”

29. juli 2021

Tak til Christian for at gøre opmærksom på denne fine, fællesnordiske udgave af Griegs “Til ungdommen”, også kendt som “Kringsat af fjender”. Den kan også ses  i en lidt  bedre billedkvalitet her:https://www.nrk.no/video/til-ungdommen-med-jahn-teigen-bjorn-afzel ius-kim-larsen-og-aage-aleksandersen_74054.

 

4 har læst indlægget
4 har læst indlægget