Indlæg om Musik

Opsamlingsheat 1 af #pd-bunken

21. september 2023

Og lad os så komme til bunds i de gamle vinyler. Her er første opsamlingsheat med korte omtaler af de mange, velholdte plader. Alle i så god stand, at de kan spilles uden den store rengøring, og med velbevarede covers og inder-sleeves.

Ednnu en maxisingle gemmer sig i vinylbunken. Svenske Eric Gadd og hans sang “God gve me you” i to extenden mix-udgaver. Året er 1993 og Eric Gadd ekscellerer i en lækker soul. Og han gør det godt, ham Eric Gadd, men jeg har læst mig til, at han har vendt snuden hjemad de senere år og nu synger på sit modersmål. Fint nok. Skal/skal ikke beholde denne maxi? Vi får se.
Næste skive er Lis Sørensen og hendes succesfulde album Hjerternes Sang (1989), der solgte rigtig meget herhjemme. Et album, hvor hun fortolker andres sange – Anne Linnet, Sebastian, Lars Muhl m.fl. Og hun gør det godt. Pladen får lov at blive, selv om jeg foretrækker Lis Sørensen dengang hun var en del af Shit og Chanel (Chalou).
Videre til den amerikanske pop-rock-sanger Richard Marx og hans andet album Repeat Offender (1989). Velproduceret firser pop-rock af den slags, der især lever højt på netop produktionen (firserlyd) og arrangementerne, med masser af dygtige sessionmusikere, der sørger for at alt sidder lige i skabet og fungerer, og knap så meget på sangenes holdbarhed og appel. Musik for den amerikanske bilradio som baggrundsstøj på de lange landeveje. Jeg ville aldrig selv have købt denne plade.
Og så videre til en kuriositet. En dobbelt opsamlingsplade med Diana Ross, Stevie Wonder, Michael Jackson og Gladys Knight & The Pips, hvor de fremfører tv-udgaver af deres kendte sange. Bestemt ikke dårligt, men mest af alt noget exploitation, hvor det mest af alt handler om at forgylde de i forvejen forgyldte kunstnere. En opsamling man kan få for små penge på internettets tilbudssider og som ikke får lov at tage plads på mine trange hylder.
Videre til Jon Bon Jovis debutalbum Blaze of Glory (1990), der også er en slags soundtrack til filmen Young Guns II. Hvad skal jeg mene?! Kompetent mainstream-rock, der forstår at behage FM-båndet med iørefaldende sange iklædt rockklæder, der passer til halvfemserne. Bon Jovi har aldrig været min kop whisky, og det samme gælder Jon Bon Jovi. Den får ikke lov til at lægge ryg til min pickup.
Og medens vi er ovre i gruppen af sangere med en fortid i et band, så kommer vi til Lionel Richie og hans Back to front; et dobbelt opsamlingsalbum med Commodores-sangerens mest kendte sange og møntet på et europæisk publikum. Næsten halvfjerds minutter ( i denne særudgave md to ekstra-numre). Men selv om man ikke kan tage fra ham, at han kan sin metiér, så er det også en plade, der må videre.
Lidt i samme boldgade er sangeren Keith Washington og hans album Kissing You med mandens største hit, der navngav pladen. Velproduceret amerikansk R&B med en perlerække af velestimerede musikere og producere sikrer, at ikke noget går galt. Og Keith Washington tager da også alle stik hjem med sin smægtende, forførende stemme, der tog kegler (måske især hos det kvindelige publikum?) i 1991. Siden har Washington vist ikke rigtig kunnet gøre sig som solist, men har en fortid som sanger og sangskriver for andre navne som fx Kylie Minouge og Freddie Jackson at bygge videre på.
Mere interessant er Janet Jackson og hendes Rhythm Nation 1814, hvor Michaels lillesøster trådte i karaker som kunstner og udsendte en plade med sange, der tog fat på nogle af de mange sociale problemer, der er i USA. Racisme, fattigdom, stofmisbrug. Alt sammen blandet op med lidt velgørende romantik. Det skal jo heller ikke bliver for sort, vel!? Men igen et velproduceret album fra Janet, hvor hun viser, at hun ikke behøver at stå i skyggen på sin mere berømte broder, og leverer en omgang energisk, funky, dansant pop-rock fra øverste hylde af det årti. Bestemt noget af det bedste, man kan finde fra år 1989s mainstream-pop-område.

 

Jim Croce – 10.01.1943 – 20.09.1973

20. september 2023

I 2008 skrev jeg følgende om sangeren, musikeren og sangskriveren Jim Croce:

Singer-songwriter Jim Croce var allerede død og borte, da jeg stiftede bekendtskab med hans musik. Det var i første del af 1970’erne, hvor jeg lånte to albums på Esbjerg Centralbiblioteks relativt nye musikafdeling i Nørregade. En flyulykket satte en stopper for hans liv og gryende karriere, da han kun var 30 år gammel. Han musikalske forhistorie var også typisk for den tid. Han spillede folkemusik på coffee-houses og små steder op gennem tresserne og efterhånden fik musikbranchen ørerne op for manden og hans sange. I første omgang spillede han sammen med sin kone i duoen Jim & Ingrid Croce, der nåede at udsende en plade.
I 1972 lykkedes det ham så at få en kontrakt på tre albums med ABC Records og nåede at udsende You Don’t Mess Around With Jim og Life & Times hurtigt efter hinanden samme år. Og successen var hjemme med det samme. Førstnævnte album indtog førstepladsen på albumlisten og kastede tre succesfulde singleudspil af sig: en single med titelsangen, Operator og Time In A Bottle. Kort for udsendelse af det tredje album, I Got A Name, indtraf flyulykken. Tragedien virkede – det har man set før og siden – stimulerende for interessen for mandens musik. Og der er kommet flere compilation og greatest-hits-plader løbende. Og nu kan man så læse i musikpressen, at Rhino nostalgiforlaget vil genudsende de tre første albums i special editions…

I dag bliver jeg gå gjort opmærksom på, at der er gået halvtreds år, siden han døde. Og jeg mindes, hvordan jeg sad hjemme hos mine forældre og lyttede til de omtalte vinylplader med ham på min gamle B&O-grammofon, der havde fået lov til at blive stående derhjemme. Og stemningen og de særlige følelse, der var ved manden musik. Og det er en passende anledning til at lytte til ham igen.

Dødsfald: Roger Whittaker – 87 år

19. september 2023

Roger Whittaker er død i en alder af 87 år. Han er vævet ind i mit musikalske bagtæppe, fordi han gennem en årrække var der – på tv, i Giro 413 osv. – med sin særlige og lidt mærkværdige blanding af folk, pop og easy listening. Og så havde han et særligt vandmærke – han fløjtede, når ikke hans bløde bariton fremførte sangene. Whittaker var ren underholdning af den slags, der tog kegler på tyske underholdningsprogrammer og hos de svigermødre, der altid har måttet høre for deres (dårlige) smag.
Jeg har aldrig været fan af Whittaker eller haft hans musik på plade. Han tilhører en gruppe af kunstnere, jeg er vokset op med, men som aldrig har været inde i min interessessfære for alvor. Det er ikke hans skyld; han gjorde, hvad han var bedst til og fik stor succes med det. Og så var han en type kunstner, vi ikke ser rigtig mere. De særlige enere, der er har en helt specielt, uefterligneligt varemærke. Og når de ikke er mere, så er populærmusikken blevet lidt kedeligere og lidt mere ensartet.

#pd 40..: Solar’s Greatest Hits

18. september 2023

Dynasty, Lakeside, Carrie Lucas, Shalamar og The Whispers huserer på albummet Solars’s Greatest Hits. Solar står for Sound of Los Angeles Records, der har rødder i det kendte amerikanske tv-program Soul Train og det tilhørende plademærke. Vi er altså ovre i noget soul, funk og deslige, med en opsamling med svingende, medrivende sort musik, der tager sigte mod dansegulvet (og hitlisterne). Det er ikke musik eller navne, jeg har dyrket noget særligt, men jeg må bøje mig og indrømme, at de medvirkende kan deres kram og gør det virkelig godt og overbevisende. En velholdt plade – fra 1982 -, der fortjener at blive i min samling en tid endnu.

Ti år yngre er det titelløse debutalbum med Curtis Steigers på plademærket Arista. Her er vi ovre i den brede jazz-boldgade, hvor Steigers synger en række sange, han selv har skrevet i samarbejde med andre. Et gennemproduceret (Glen Ballard, Danny Kortchmar), velarrangeret album, hvor Curtis Steigers får musikalsk hjælp fra en lang, lang række fremtrædende musikere og sangere (bl.a. fra Little Feat og Toto). Og hvis man har hang til jazz og den slags er det svært ikke at synes om Curtis Steigers debut. Det er indiskutabel musikalsk kvalitet.

 

100: Hank Williams

17. september 2023

Hhs gør opmærksom på, at det i dag er et hundrede år siden Hank Williams kom til verden. Han blev ikke så længe; døde kun 29 år gammel i 1953. Men hans korte tid blandt menneskene sikrede ham en varig plads som en af de mest indflydelsesrige sangskrivere. Der er vist ingen pop-, rock-, country-musiker med respekt for sig selv der ikke har ladet sig påvirke af Williams’ sange. Og med god grund.

#pd 38… Spandau Ballet – Heart like a Sky

16. september 2023

Jeg nærmer mig bunden af den bunke albums, jeg scorede for snart længe siden i storskraldsbunken. Og det 38 album er intet ringere end det britiske new wave-band Spandau Ballets svanesang fra efteråret 1989 Heart like a Sky; kort tid før bandet gik hver til sit – første gang. Og et album, der byder på selvskrevne sange og melodiøse, dansante musikstykker. Bandets succes var på det tidspunkt for nedadgående; pladen udkom ikke i USA og gjorde sig ikke specielt godt i hjemlandet – til gengæld holdt det centraleuropæiske publikum fast i Spandau Ballet til det sidste. Og lyttet her mange år senere, så forekommer det mig, at albummet havde fortjent en pænere modtagelse derhjemme og på den anden side af dammen. Men måske var tidsånden blæst i en anden retning end den dette fine engelske band tog. I hvert fald får den lov til  – med sine fedtfingre og lidt støv – at blive i min lidt voksende albumsamling.

Og vi tager lige en mere – # 39 – nemlig opsamlingsalbummet The Original songs from Levi’s commercials. Et gatefold album med lutter pop- rock og blues-perler, der har tjent til at få folk til at købe denim-beklædning fra det kendte mærke Levi. Pladen udkom i 1991 og vist kun i Skandinavien. Ikke desto mindre en fin samling sange, der kan pynte i enhver samling:

Oversigt:

Nelson og O’Connor og/eller Gabriel og Bush

15. september 2023

Det kan være svært at vælge – men hvem siger også, at man altid skal det!? I hvert fald en smuk sang med et klart budskab, Giv ikke op!

En monkee synger R.E.M

14. september 2023

Det var ikke lige den første kombination, man kunne få. R.E.M og så den gamle Monkee Micky Dolenz. Ikke desto mindre er det sket. Micky har indspillet en EP med lutter R.E.M-sange. Og selveste Michael Stipe – forgrundsfigur i R.E.M – synes Micky er slupptet godt fra sin udgave af “Shiny Happy People”, og jeg har svært ved at være rigtig uenig med Stipe, selv om originalen er rigtig, rigtig god. Godt gået af den gamle Monkee.

#pd 36: Arrested Development – Tennessee

13. september 2023

Og så kom vi til hip-hop-gruppen Arrested Development og deres debutsingle fra 1992 “Tennessee”, et singleuddrag fra debutalbummet med den lange titel 3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life of… Det er oven i købet en maxi-single med tre miksninger, hvoraf den ene er forbeholdt disc jokeys. Og jeg kan læse mig til, at gruppen – der er en duo – adskiller sig fra den såkaldte gangsta rap ved at være et afrocentric alternativ. Godt så. Det er måske derfor, jeg har lettere ved at goutere denne plade end andre hip-hop-og-rap-plader. For sandt at sige har dette genereområde – med få undtagelser – aldrig været min kop te. “Tennessee” kan jeg dog godt lytte til uden at irriteres over rapperiet og det ofte ejenrommelige tekstunivers. Så pladen får lov til at bliver i min lille samling som undtagelse fra reglen om, hvad jeg har.

PS. Og så slipper jeg for at gå i dybden med #pd 37, der er rockbandet Bon Jovi og deres tredje album Slippery When Wet (1986), der hittede stort i USA, men som ikke siger mig ret meget.

50: Art Garfunkel – Angel Claire

12. september 2023

Tænk sig. 50 år siden Art Garfunkel udsende sit debutalbum. Angel Claire.

Duoen Simon & Garfunkel eksisterede stadigvæk, men de knagede i furerne; og de to artister vidste vist godt, hvad vej vinden blæste og at de måtte gå solo i de kommende år. Paul Simon udsendte sit tredje album i 1973.

Men Arts plade var den første soloplade, jeg anskaffede mig. Fordi jeg godt kunne lide hans stemme og hans måde at bruge den på. Og så hans perfektionistiske tilgang til det at lave musik. Alt skulle være på plads. Valg af sange, valg af musikere og producere osv. Og Angel Claire er et godt eksempel på alt det. Sange af Jimmy Webb, Van Morrison, Randy Newman osv. Produceret af duoens faste producer Roy Halee. Og med en stjernerække af musikere, lige fra J. J. Cale og Jerry Garcia over Paul Simon til studioesser som Hal Blaine, Milt Holland og Carl Radle. Hvad kunne gå galt?! Og det gjorde det da heller ikke. Pladen klarede sig flot på hitlister og med sit salg. Art var i gang med en solokarriere for alvor.

Fødselsdag: Lars H.U.G – 70

11. september 2023

Dagens fødselar er Lars Haagensen, bedre kendt som Lars H.U.G. Kunstner og musiker, der først gjorde sig bemærket som medlem af det danske proto-punk-new-wave-band Kliché, som lavede to klassiske albums. Siden har han varetaget en solokarriere, der begyndte med itonesættelsen af Søren Ulrik Thomsens digte City Slang og senest er resulteret i albummet 10 sekunders stilhed. Få, men markante udgivelser er det blevet til. I dag fylder H.U.G 70 år.

 

Tilbage til Budokan med his Bobness

10. september 2023

Jeg husker så tydeligt den dag, hvor jeg købte Bob Dylans dobbelt-album – live-album! – fra hans optræden på det japanske Budokan. det var i 1978, pladen havde fået fine foromtaler og herhjemme gik man meget op i, at vores lokale amerikaner (og manhattenianer) Billy Cross var med på guitar. Og det var da også et fantastisk album med forgrundsfiguren i fineste form, velkendte sange og en fornem produktion.
Og nu kan man man så fra hestens egen mund (www.bobdylan.com) erfare at den fulde udgave – The Complete Budokan 1978 – udkommer til november (17/11). Deluxe-udgaven omfatter to fulde shows med ialt 58 numre, hvoraf de 26 har været ude før. Om alle herligheder kan man så læse på mandens side. Skal – skal ikke!?

Læs mere »

Og stenene ruller videre…nu med selv-ironi

9. september 2023

Nej, den er ikke fra det kommende Stones-album, men sjov er den. Micky Jaggero – most famous rock starr…  Nej, så hellere Julio Iglesias eller noget!

Fra gemmerne: Joni Mitchell – Like veils said Lorraine

8. september 2023

En af fordelene eller glæderne ved, at de gamle kunstnere – fx Neil Young, Bob Dylan eller her Joni Mitchell – genudgiver deres materiale i nye udviklede og udvidede formater er, at de ofte lukker posen op for de sange, der endte på demo-hylden eller som der ikke var plads til på den oprindelige langspiller. Her fx Joni Mitchells “Like veils said Lorraine”, der er en ægte perle med den genkendelige lyd fra hendes storhedstid i midten af halvfjerdserne. Stemmen, klaveret, guitaren og melodien. Jo, årgangs-Joni-Mitchell.

Stenene ruller endnu

7. september 2023

Det aftvinger da respekt at Rolling Stones snart udsender et nyt album. Singlen “Angry” er allerede ude. Måske ikke den bedste sang fra Jagger, Richard og co. Men en klassisk sang på alle måder. Der gror ikke mos på dem – endnu.