Curriculum vitae og forbandet digt

9. december 2009

En af dagens mindre nyheder drejer sig om EU-politikeren og tidligere minister Bent Bendtsen. Ihærdige journalister ved boulevardbladet BT har fundet ud af, at Bendtsen har udvist digterisk frihed på sit cv. Bendtsen, der er også kendt som fhv. politimand, har pralet af, at have en handelsgymnasieuddannelse. Men sandheden er, at Bendtsen kun har taget to enkeltfag på aftenkursus.

Nu kan man jo godt undre sig over, hvad der får en politiker som Bendtsen til at gribe til sådan en løgn. Manden har jo haft held i sprøjten med sin karriere. Har både været formand for de konservative, minister og nu EU-politiker. Skulle sådan en handelsskolestudenterhue gøre den store forskel? Og er det i grunden ikke lige meget, om en politiker har en hue eller ej? Hvis bare han eller hun kan sit politiske håndværk? Det er jo ikke første gang en politiker gribes i fusk med cv’et. Som Politiken bemærker, så gjorde den radikale udviklingsminister Anita Bay Bundegaard noget lignende.

I det hele taget er fusk omkring uddannelser ikke et nyt fænomen, hverken i politik eller uden for. Hvem husker ikke sagen om SF’eren Kamal Qureshi og eksamensopgavesnyderiet?

Uden at det skal forstås som et forsvar for Bendtsen, så er der grund til at pege på, at fifleri med cv’et ikke er noget ukendt fænomen. Jeg har selv deltaget i to-tre jobsøgningskurser i offentligt regi, hvor det i høj grad gjaldt om at få cv’et til at tage sig ud af mere, end der egentlig var belæg for. Og jeg ved også, at det er en ganske almindelig praksis blandt dimitterede studerende at lade den digteriske fantasi spille, når cv’et skal opstilles. Vi husker alle sagen om Anna Kastberg, der forførte gud og hvermand med sin kvindelige ynde og et forfalsket cv. Det gav anledning til mange moralske opstød og skandale i pressen.

Men spørgsmålet er bare, om ikke Kastberg-sagen og nu den betydeligt mindre Bendtsen-sag blot er symptomer på et karriere- og konkurrencesystem, der langt hen ad vejen fungerer på basis af billige tricks, snyd, bluff, nepotisme, misforstået faglig solidaritet m.m. og kun i mindre grad på dokumenterbare kvalifikationer? Jeg er ret sikker på, at hvis man gik folks cv’er igennem med et tættekam, så ville man finde mange eksempler på, at der er pyntet på virkeligheden.

Bendtsensagen viser blandt andet, at der på den ene side eksisterer et snobberi omkring boglige uddannelser og på den anden side en form for kynisme med hensyn til uddannelsernes reelle indhold. Det er denne dobbelthed, der forklarer, hvorfor man på visse hjemmesider kan købe universitetsdiplomer for dollars. Og hvorfor eksamens- og opgavesnyderi er så udbredt. I konkurrencesamfundet handler det ikke om at tage en uddannelse med slid og slæb, men om at en uddannelse. Koste hvad det vil.

Skriv en kommentar

344 har læst indlægget