Tim Hart, Steeleye Span, er død 61 år gammel

31. december 2009

I nat tikkede en nyhed ind fra Gertruds nyhedsbureau. Tim Hart, en af grundlæggerne af de populære folkrockband Steeleye Span er død i sit refugium i La Gomera på de Kanariske Øer. Lungekræft kortede hans dage af.

Det var Hart, der sammen med den klarrøstede Maddy Prior lagde grunden til Steeleye Span tilbage i midten af tresserne. Sammen indspillede de som duo et par langspillere med engelsk folkemusik. Efter at Dylan havde sat strøm til folken, slog Hart og Prior kludene sammen med den ferme basist Ashley Hutchings fra Fairport Convention, og det blev rygradden i Steeleye Span. Sammen med parret Gay og Terry Woods (diverse former for strengeleg og vokal)og et par venner, Dave Mattacks (trommer) og Gerry Conway (trommer), indspillede Steeleye Span debutalbummet Hark! The Village Wait i 1970. Pladen afslørede et band, der stod med fødderne solidt plantet i den engelske folkemusiktraditions muld – og med elektrificeret appel til moderne ører.

PÃ¥ de to efterfølgende plader – Please to See the King (1971) og Ten Man Mop, or Mr. Reservoir Butler Rides Again (1972) blev vægten forskudt i retning af det lidt mere rockende, uden at traditionsbevidstheden forduftede.

Selv om bandet op gennem halvfjerdserne gennemgik forskellige udskiftninger, så forstod de at holde fast i deres særlige udgave af engelsk folkrock. Steeleye Span var nok mere et løst kollektiv end et egentlig fasttømret band. Og det helt store kommercielle gennembrud fik de i 1975 med albummet All Around My Hat, hvis meget iørefaldende og medrivende titelsang nærmest blev gruppens kendingsmelodi.

Gruppen eksisterer mig bekendt stadigvæk. I 1983 forlod Hart gruppen og Maddy Prior sagde farvel og tak i 1999. Men udskiftningerne har ikke stoppet gruppen, der så sent om i år har udsendt Cogs, Wheels and Lovers. Tim Hart var også med, da gruppen afholdt en 25-års jubilæumskoncert, der samlede alle de gamle medlemmer. Men ellers havde han trukket sig tilbage fra det pulserende musikliv. Nu har han så trukket sig helt tilbage. Hvil i fred.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

318 har læst indlægget
14,852