Countrysangeren Carl Smith er død, 83 år

15. februar 2010

En tilfældig søgning på Youtube gjorde mig opmærksom på en nyligt dødsfald. Countrysangeren Carl Smith forlod denne verden den 16. januar. I de danske medier er jeg ikke stødt på nogen nekrolog, og forklaringen er måske, at selv om Carl M. Smith var et stort navn i staterne, så var han kun kendt af kredsen af countryfans herhjemme. Sådan er det jo med den genre.

Men Carl Smith var ikke hvem som helst. “Mister Country”, som han blev kaldt, var at finde pÃ¥ de amerikanske countryhitlister fra starten af halvtredserne til begyndelsen af halvfjerdserne. Og det siger vist lidt om hans popularitet. Han var ven med Hank Williams, gift med selveste June Carter (senere June Carter Cash) og blev fader til Carlene Carter, en af nutidens store countrynavne. Ikke mindre end 30 top 10 hits pÃ¥ Billboards liste fik han med titler som “If Teardrops Were Pennies”, “Let Old Mother Nature Have Her Way”, “Are You Teasing Me”, “Loose Talk” og “Deep Water”. Hans varemærke var den bløde, varme stemme og de gode sange.

I starten af karrieren var stilen præget af honky tonk og rockabilly, men efterhånden blev de rockede kanter blødt op, og han var med til at forme den mainstreamgenre, der siden blev kendt som Nashville country. I halvfjerdserne var hans karriere slut. Hitsene udeblev, og han valgte i trække sig helt ud af branchen i årtiets udgang. Han vendte dog tilbage for en kort bemærkning for at lave et album i 1983. I 2003 blev han indlemmet i Country Music Hall of Fame, og nu er han altså gået til de evige honky tonks. Hvil i fred.

Loose Talk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

207 har læst indlægget
15,005