Tegneserieforfatteren Harvey Pekar er død, 70 år

14. juli 2010

Man kan da heller ikke forlade computeren og køre ud i sommerlandet, før vigtige nyheder tikker ind. Denne gang meddelelsen om tegneren Harvey Pekars dødsfald den 12. juli.

Pekar mødte den berømte undergrundstegner Robert Crumb i tressernes Cleveland. Det var en fælles interesse for jazzmusikken, der førte dem sammen, men Pekar blev interesseret i Crumbs fabulerende, fantaserende comics, og fik lyst til at beskæftige sig med det medie. Der gik dog nogle år, inden han for alvor kom igang. De første historier kom i Crumbs tidsskift The People’s Comics (bl.a. historien om "Crazy Ed"). Og da ideen til den selvbiografiske American Splendour dukkede op, var Crumbs og tegneren Robert Armstrong interesseret i at illustrere fablen om det Pekarske hverdagsliv. Siden har en lang række tegnere bidraget til de mange bind, der er udkommet.

Tegneserien blev genstand for en filmatisering ved Robert Pulcini and Shari Springer Berman i 2003.

Selv om Pekar udgav andre tegneserier – bl.a. selvbiografier om andre personer – så er det American Splendour han vil blive husket for. Sammen med Crumb var han en af dem, der var med til at forene den traditionelle litterære fortællekunst (roman, novelle) med tegneseriegenren – og dermed gøre tegneseriemediet interessant for andre end dem, der i forvejen læste comic strips.

Tak til mb for henvisningen.

Skriv en kommentar

174 har læst indlægget