Axel Axgil – homoaktivist – er død, 96 år

29. oktober 2011

Det forlyder, at Axel Axgil er død i en alder af 96 år. Og dermed mister vi en af de kendteste aktivister for homoseksuelles rettigheder.

Axel, der blev døbt Axel Lundahl Madsen, blev kendt i den store offentlighed, da han sammen med sin mangeårige samlever Eigil Eskildsen som det første par indgik registreret partnerskab på Københavns Rådhus den 1. oktober 1989. De havde da levet “på polsk”, som min mor ville have formuleret det, siden 1950!

Men Axel havde inden hans optræden på rådhuset og i mediernes søgelyd i årevis arbejdet for de homoseksuelles sag. Dels var han åben om sin seksuelle orientering helt tilbage i de homofobe fyrrere og halvtredsere, hvor han og Eigil producerede homoseksuelle skrifter og ‘modelbilleder’, og dels var han aktiv på foreningsområdet som medstifter af International Homosexual World Organization og Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Axel betalte prisen for at stå ved sin homoseksualitet ved at miste og bopæl, dengang homofobien var en del af den offentlige diskurs. Han røg også i fængsel et år, fordi han producerede ‘utugtige’ materialer.

Nu er han ikke mere, men der er grund til at kippe med flaget for Axel (og Eigil, som døde i 1995), fordi der stadigvæk er brug for foregangsmænd og -kvinder i den homoseksuelle sag i en tid, hvor hate crimes og andre diskriminerende forhold minder os om, at der stadigvæk er et stykke vej, inden vi opnår ligestilling på det seksuelle område.

Fotoet er lånt fra Axel Axgils hjemmesider.

Skriv en kommentar

293 har læst indlægget