Billy Joel: Piano Man (1973)

8. november 2011

"Joel’s Cold Spring Harbor was recorded in the vicinity of 38-rpm to fit all the material on–he’s one of these eternal teenagers who doesn’t know how to shut up. Stubborn little bastard, too–after his bid stiffed, he worked a Los Angeles cocktail lounge soaking up Experience. Here he poses as the Irving Berlin of narcissistic alienation, puffing up and condescending to the fantasies of fans who spend their lives by the stereo feeling sensitive. And just to remind them who’s boss, he hits them with a ballad after the manner of Aaron Copland".

Det er den amerikanske rockkritiks svar på digtanmelder Poul Borum, Robert Christgau, der fyrede den lattervækkende salve af efter Billy Joels gennembrudsplade fra 1973, Piano Man.

Joel var på vej, men havde endnu ikke fundet sin form, sin stil. Det er tydeligt, at han har lyttet en hel del til en anden pianospillende musiker i Europa, Elton John. Pladen er netop blevet genudgivet i en deluxe-special-legacy-med-mere-edition, som du kan høre i sin helhed lige her.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

253 har læst indlægget
15,005