Alan Lomax’ musikarkiver på internettet

Author:

Den amerikanske folklorist og musiksamler Alan Lomax (1915-2002) er amerikanernes svar på vor egen folkemindesamler Evald Tang Kristensen eller romantikkens folkevisesamlere. Uden den slags idealistiske mennesker ville et stort stykke kulturhistorie være gået endegyldigt tabt.

Alan Lomax havde det dog ikke fra fremmede. Hans far John A.Lomax var en af pionererne på feltet. Og sammen med faderen begyndte Alan tidligt at indsamle og optage sange med straffefanger og bønder. I årene 1937 til 1942 arbejdede han som assistent for The Archive of Folk Song ved Library of Congress, hvor han – sammen med faderen og andre indsamlere – sørgede for at tusindvis af optagelser blev arkiveret. Og han fortsatte resten af livet med at indsamle musik, ikke kun amerikansk med også musik fra fx Irland, Storbritannien, Spanien, Caribbien, Italien osv.

Lomax, der trods en barn- og ungdom plaget af sygdom formåede at tage en universitetsuddannelse, forstod også nødvendigheden af musikkens historiske kontekst og gennemførte en lang række interviews med kunstnerne, fx Woody Guthrie, Lead Belly og Jelly Roll Morton.

Uden Alan Lomax’ og faderen idealistiske forarbejde ville den folk- og bluesrevival, man oplevede i tresserne – og som dannede en uvurderlig klangbund for beatmusikken – aldrig have fået samme betydning som tilfældet var.

Det er – vil jeg påstå – intet mindre end en skelsættende begivenhed, at Lomax’ arkiver nu bliver tilgængelige for alle på internettet. For en gangs skyld giver klicheen “en guldgrube” mening, når man dykker ned i de mange optagelser. Fx bluesoptagelserne.

Det er helt i Alan Lomax’ ånd, at alle disse uredigerede optagelser nu lægges ud på nettet med vor tids teknologi. Lomax, der indsamlede helt fra til halvfemserne, brugte sin tids moderne teknologi. Han startede med at optage på metalruller i 30’erne, gik senere over til kæmpestore båndoptagere, der blev drevet af bilbatterier osv. I sine sidste år havde Alan Lomax en drøm om ved hjælp af computere at kunne skabe en “global jukebox”, som kunne gøre det muligt for alle interesserede at lytte til de tusindvis af optagelser. Med internettets udskæltde fildeling er denne jukebox nu en realitet.

Gå på opdagelse her – på egen risiko (for man bliver let hængende længe…)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *