For fyrre år siden: Dr. John’s Gumbo

21. april 2012

Den 20. april 1972 udsendtes Dr. Johns femte album med titlen Dr. John’s Gumbo. En gumbo er en stærkt krydret, sammenkogt ret fra den landsdel i USA, Dr. John kommer fra, Louisiana. Og pladen er også en gumbo af musik fra det område, klassiske sange af folk som James ‘Sugar Boy’ Crawford (“Iko Iko”), Ahmet Ertegün (“Mess Around”), Earl King (“Let the good times roll”), Henry Byrd (“Tipitina”) med flere. Flere af sangene blev klassikere i Dr. Johns repertoire.

Dr. John, Mac Rebennack, havde allerede slået sit navn fast på det tidspunkt. Især med sit første album Gris-Gris (1968), der dannede bro mellem musikken fra New Orleans-området og tidens psykedeliske rock’n roll. Med gumbopladen trådte Dr. John i karakter og viste, hvad han kom af og fra musikalsk set. Som Gris-Gris blev det femte album indlemmet i Rolling Stones liste over de 500 største album gennem tiderne. Helt fortjent. Rockkritiker Robert Christgau pointerer albummets kvaliteter med denne skarpsindige kommentar: “It has its antiquarian aspect, but if Huey Smith or Allen Toussaint captures more of the spirit of New Orleans they don’t do it on any album you can buy in a store. I mean, where else can you hear “Iko Iko,” “Blow Wind Blow,” “Big Chief,” “Mess Around,” and “Let the Good Times Roll” without pushing reject?“.

Iko-Iko i en liveudgave, hvor afdøde Levon Helm er med…

Skriv en kommentar

193 har læst indlægget