Den sidste Neanderthaler

14. september 2006

Det er efterhånden en almindelig anerkendt “sandhed”, at menneskeheden stammer fra den samme sorte gryde: Afrika. Set i det perspektiv er vi alle “indvandrere”, “flygtninge” osv., hvis vi går nogle generationer tilbage. Også dem i Dansk Folkeparti… Palæontologernes arbejde med at kortlægge menneskets artshistorie i detaljer er, som så megen anden historie, i et vist omfang henvist til gætterier og spekulationer. Der er huller i dataarkene, hvor man bliver nødt til at konstruere en mening, så hele historien kan hænge sammen. Og når så der dukker nye data op, må man rekonstruere sig fortælling. Sådan er det. Og det, synes blogbestyreren, er vældigt interessant!

Et af de spørgsmål, som palæontologerne i de senere år har været meget optaget af, er, hvorfor Neanderthalerne uddøde, da det såkaldt Moderne Menneske (homo sapiens) kom til Europa? Og et andet spørgsmålet af lige så stor vigtighed: Hvorfor?

Nu er der gjort interessante fund i en hule (Gorham) ved Gibraltar. Fund, der tyder på, at Neanderthalerne levede meget længere end først antaget og levede samtidig med Det Moderne Menneske. Videnskabsmænd beretter til tidsskriftet Nature, at der i hulen er fundet værktøj, som daterer sig 28.000 år tilbage, måske endda kun 24.000 år tilbage. Hidtil har man været af den opfattelse, at de yngste fund var mindst 30.000 år gamle.

Da man ved, at det Moderne Menneske (Homo Sapiens) huserede i Spanien og andre dele af Europa for 32.000 år siden, ved man også, at de to racer har været samtidige i et vist omfang. Muligheden for en sameksistens giver nye forklaringsmuligheder med hensyn til spørgsmålet om, hvorfor Neanderthalerne uddøde. Forskerne mener nu, at der må have været tale om komplekse forhold, der har resulteret i artens uddøen. Man udelukker den nemme teori om et regulært folkedrab (at homo sapiens, der regnes for klogere, har slået skallen ind på den “dumme” neanderthaler). Selv om der kan have været småkonfrontationer. I stedet peger man på, at neanderthalerne har lidt under det stadigt køligere klima i Europa, og at konkurrencen fra det fremstormende homo sapiens har gjort det svært at overleve. Endnu en lille brik er fundet til det store puslespil om menneskenes udvikling.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

1.199 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62