Rigtig og urigtig journalistik

15. august 2007

For en del år siden læste capac på Danmarks Journalisthøjskole for at erhverve sig Den journalistiske tillægsuddannelse. Og jeg kan huske, at vi brugt en hel del tid på at diskutere, hvad en nyhed kunne tænkes at være – og hvad nyhedsjournalistik og anden journalistik var. Og jeg kan sige så meget, at det ikke var så enkelt, som det umiddelbart kan tage sig ud. Der kan opstilles mange kriterier.

Jeg kom til at tænke på det, da jeg i automobilet overhørte en diskussion mellem David Trads – der er chefredaktør på en gratisavis, der har nyheden helt fremme i sit navn – og Mette Borch – der er tidl. chefredaktør på Jyske Vestkysten, nuværende pro-rektor ved århus Universitet m.m. Det drejede sig om Guldbrandsens dokumentarfilm om Irak-krigen, der i dag er blevet renset for anklager om journalistisk uvederhæftighed.

I den forbindelse fremførte David Trads en definition på journalistik, som fik mange ting til at falde på plads for mig, blandt andet vedrørende den avis, han er chefredaktør for. Han sagde nogenlunde sådan: Det er meget enkelt. Enten er det rigtigt eller også er det ikke rigtigt. Med et så forenklet syn på journalistik, kan jeg godt forstå, hvorfor avisen Dagen ikke blev nogen succes, og hvorfor Trads’ avis har haft svært ved at forholde sig nuanceret til Guldbrandsens kritiske film om Irak-krigen og…fortsæt selv.

Skriv en kommentar

361 har læst indlægget