Capac anbefaler: Ulvetimen – Indtag natten

23. juni 2015

Front Vinyl

“Folk vil høre om kærlighed” synger Neil Young på sin nye plade, hvor det handler om at forholde sig kritisk til verdens skæve gang med udbytning af naturen, økonomisk grådighed osv. Men på Ulvetimens nye album Indtag natten får folk det, de efterlyser – sange om kærlighed. Men det er ikke – med Paul McCartneys formulering – silly lovesongs, vi finder på pladen. Snarere er det sange om kærlighed i en dansk tradition, der går tilbage til salmedigteren Kingo (og sikkert længere tilbage endnu). En tradition, hvor ‘sorrig og glæde vandrer til hobe’, hvor livets modsætninger og dobbeltheder spiller deres spil og sætter menneskene på prøve.

Indtag Natten hersker mørket sammen med lyset, melankolien sammen med letheden osv. Som i sangen “Ulvetimen”, der sætter ord på de følelsesmæssige ambivalenser: “Når du ser ud står verden stille,/ Når de ser ind er kaos hjemve./Og i morgen der går solen ned igen,/ Men i morgen har du stadig intet hjem“. Og helt tydeligt bliver det ambivalente og tendentielt dunkle livssyn i sangen “Vi dør alene”, der – hvis jeg ellers har forstået sangen ret – er en sang om et kærlighesforholds ophør og den erkendelse, der kommer ud af det: “Vi må vågne/ Drømmen er knust,/ Drømmen er knust…/Starte forfra,/  I drømmenes hus/ Drømmenes hus.”.  Et memento mori – blandt andre.

Sangskriver Kristian Kjærulff Ravn skriver sange, der kredser om livets dobbeltbundethed. Og han gør det på et dansk, der på den ene side er ligefrem og mundret, og på den anden side har lyriske kvaliteter, der netop peger tilbage på den tradition, der er i dansk litteratur for den slags tekster. Jeg har set, at Ravn bl.a. bliver sammenlignet med Nick Cave. Og det er da også rigtigt, at man kan finde udenlandske paralleller til Ravns sangskrivning. Der kunne også høres elementer af Leonard Cohen og Tom Waits, hvis man vil følge det associationspor. Men – som antydet – så fornemmer jeg først og fremmest en dansk tone af alvor, melankoli og tristesse i disse tekster. Og det er jo en oplagt kvalitet i dansk populærmusik.

Musikken på pladen bevæger sig i et spektrum, der omfatter tilbagelænet rock og folk. Og musikken, der er iørefaldende uden at blive pop, passer som fod i hose til det sammenhængende tekstunivers, der bygges op på Indtag natten. Og samlet set er albummet en plade, der skiller sig ud fra mængden af plader, der udkommer i år, ved sin tekstmæssige konsekvens og kompromisløshed. Hermed anbefalet.

Ulvetimen. Indtag Natten. Producer: Kristian Kjærulff Ravn og Nikolaj Nørlund. DME. Udkom i går

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

353 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62