Vietnamkrigen – som tv-serie

28. april 2018

I år er det 50 år siden, Vietnamkrigen nåede et højdepunkt. Tetoffensiven var indledt i januar måned. Den havde det formål, at vælte styret i Sydvietnam. Men dette mål lykkedes ikke for viet cong og folkets hær fra Nordvietnam. Til gengæld overbeviste hændelserne i 1968 store dele af den amerikanske befolkning – og efterfølgende store dele af verdensopinionen – om, at amerikanerne ikke, som den amerikanske regering ellers ville have folk til at tro, nærmede sig en endelig sejr.

Vietnamkrigens historie – fra tiden før franskmændenes besættelse af området og frem til  amerikanernes forsmædelige nederlag mange årtier senere – fortælles i en ti afsnit stor tv-serie  fra 2017 af Ken Burns og Lynn Novick. Første afsnit blev sendt i går aftes på DRK. Og selv om det er en amerikansk serie, så tyder første afsnit på, at der langt fra er tale om nogen énøjet fremstilling af den store krig. Med seriens motto, så er der ikke nogen enkeltstående sandhed i krig. Heller ikke i Vietnamkrigen. Afsnittet er fuld af interviews med mange personer fra begge lejre som fortæller om deres personlige oplevelser. Og sammenholdt med mange dokumentarfilmsoptagelser er det med til at give enlevende oplevelse af denne grusomme krig. Jeg kan kun opfordre til, at man for en stund lader andre underholdningsserier ligge og lader sig oplyse af denne serie.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

328 har læst indlægget
14,919