Den første syvtommer-singleplade..

4. august 2022

var The Tennessee Plowboy Eddy Arnold og sangen om “Texarkana Baby” (Cottonseed Clark og Fred Rose). B-siden var “Bouquet of Roses” (Bob Hillard og Steve Nelson). 45’eren, som den også kom til at hedde (efter omdrejningstallet, 45 i minuttet) havde været længe undervejs, inden RCA lancerede den sidst i 1940’erne. Eddy Arnold fik æren af at være den første, selv om der hersker lidt tvivl om, hvorvidt det nu er helt rigtigt. Men sådan er der så meget.

Og så udkom den på grøn vinyl. Countrymusik var grøn, børneplader gule og klassiske plader røde. Så vor tids farvede vinyler er slet ikke nymodens overhovedet.

Eddy Arnolds plade havde dog en forløber, en demonstrationsplade med “Whirl Away”-musikstykket.

RCA vidste nok ikke, hvilken udvikling, de ville sætte i gang, da de sørgede for, at folk kunne købe en sang, de godt kunne lide. Og i løbet af de følgende par årtier blev singlepladen den foretrukne medium for musik, indtil LP-pladen tog lidt over med Beatles og beat-musikken i midten af tresserne. Hitlister, masser af små og store radiostationer, enorme pladesalg med guldplader osv. Noget, som vor tids digitale afspilninger kun er en bleg afglans af.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

28 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62