Mælk – flere erindringsglimt

18. november 2006

Det øverste billede til venstre viser en mælkevogn fra Esbjerg Andelsmejeri. Kusken
hedder Oluf Jensen og han er på vej ind i mejeriet. Han var den sidste
mælkekusk, der kørte med hestevogn og stoppede i 1966 efter 36 år i
tjenesten. Billedet er taget tre år før af Paul Bølling (her lånt fra Esbjerg Billedarkiv).
Måske var det Oluf, der kom i vores gade, Nygårdsvej, og leverede mælk til husstandene. Det er højst sandsynligt. Han ligner i hvert fald meget godt den mand med det lyse (hvide) hår, jeg husker. Vognen var rød og flot, og når han gjorde holdt uden for nr. 129 A (vi boede i baggården 129B) var det spændende at stå lidt på afstand og kigge på den store hest, der prustede og slog i asfalten med hovene. Så kravlede mælkekusken ned fra sit sæde og åbnede de forskellige “skabe”, der var på vognens sider, og tog mælk, fløde osv. ud til kunderne. Han havde en slags kurv, hvor tingene blev sat i, hvorefter han gik op i opgangene med varerne. Det klirrede, for dengang var der endnu mælkeflasker.
Billedet øverst til højre viser Kristine og Eli Emanuel Andersen i deres mælkevogn, der hørte til Centralmejeriet. Det er taget i 1948. De kørte ud med mælk til esbjergenserne kl. 4.00 om morgenen.
De sidste tre billeder viser mælkevogne fra mælkehandler Beier. De stammer fra første halvdel af halvtredserne. På det ene billede ser man en kvinde, der er ved at få mælk tappet fra en af hanerne (sidste billede). Der var tre haner med skummetmælk, fløde og sødmælk. Bemærk også flaskerne, der står oven på mælkevognen, de solide træhjul og telefonnummeret: 204. Der var ikke så mange teleabonnenter dengang.
Jeg har ingen erindring om de sidste to typer mælkevogne. De har måske kørt i et andet område af byen, og måske er det ophørt før jeg blev stor nok til at registrere deres eksistens. Billederne er lånt fra Esbjerg Billedarkiv.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

554 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62