Capac anbefaler: Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Come on in

4. februar 2020

Med titlen på den nye plade – Come on in – inviterer Thorbjørn Risager og bandet The Black Tornado indenfor i det musikalske univers, vi efterhånden kender fra en række fine udspil, seneste Change my game fra 2017.

Og det vil sige et univers, hvor grobunden består af the blues. Ikke kun som en musikalsk doktrin, der foreskriver visse taktarter og akkordstrukturer, men også og ikke mindst i betydningen: en grundfølelse. Og en følelse, der bestemt ikke  er ensbetydende med beklagelse og hængen-med-mulen hele tiden.

For selv om sangskriver Risager på denne plade nok er en kende mere introspektiv (for nu ikke at bruge tidens misforståede term introvert) og gør sig tanker over den fremadskridende alder og hangen til melankoli, så demonstrerer pladens sange, at bluesen – som al god kunst –  rummer sin modsætning. Hvor bluesens melkankolske ensomhed findes, der findes også fælleskabets glæde, hvor det slidsomme arbejdslivs beklagelser presser sig på, ja der finder man også festen med vin, dans og fornøjelser med det modsatte køn. Bluesen – i hvert fald i Risager og Co’s udmøntning – er som livets tragikomik, man kan ikke få det ene uden også at få det andet og modsatte. Livsmismodighed, men også en fundamental overbevisning om, at det nok skal gå alt sammen.

Musikken på pladen er ikke væsensforskellig fra de foregående to, fremragende udspil, som jeg har omtalt her på siden. Måske er der dog en lillebitte,diskret forskel i produktion og arrangement. Det forekommer mig, at Thorbjørn Risagers stemme – i det mindste på en del af sangene – er trukket lidt mere frem og i fokus i lydbilledet, således at produktionen flugter lidt mere med bandnavnet Thorbjørn Risager & the Black Tornado. Og det klæder bestemt Risagers stemme at få en anelse mere accent. Og det ændrer ikke ved, at The Black Tornado fint kommer til deres ret i produktionen, både som det sejt sammenspillede ensemble, det er, og som instrumentalister med solistudfoldelser.

Kom indenfor siger titlen til lytteren, og man kan kun følge det råd og bevæge sig ind i det modsætningsfulde univers, som pladens ti sange byder på. Ti sange, der som oftest hos Risager er helt på højde og niveau med bluesens i almindelighed. Sange, der måske ikke vil dominere vor tids streamingsradiostationer, men til gengæld gør god fyldest i koncertsammenhæng, dvs. der, hvor Thorbjørn Risager & The Black Tornado har hjemme. Hermed anbefalet.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Come on in. Produceret af: Peter Iversen, Søren Bøjgaard, Joachim Svensmark, Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Ruf  Records. Udkom d. 31. jan. 2020

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

37 har læst indlægget
14,684