Owsley Stanley – LSD-producent – er død, 76

15. marts 2011

Hvordan mon tressernes psykedeliske musik – ja, musik i det hele taget – ville have lydt uden indflydelsen fra diverse naturlige og kunstigt frembragte hallucinogener og euforiserende kemikalier? Det er ikke godt at vide eller måske godt ikke at vide. I hvert er det en kendt sag, at syntetiske og naturlige hjælpemidler var på dagsordenen dengang. Og stofindtagelsen havde både sine “filosoffer” og “vismænd” (Leary…) – og producenter og forhandlere.

En af de mere navnkundige af sidstnævnte slags var Owsley Stanley, der meldes omkommet i et biluheld i Australien forgangne søndag. Stanley blev kendt i tresserne som lydmand, økonomisk hjælper og – leverandør af ‘psykofarmaka’ til syregruppen over dem alle: Grateful Dead. Men også The Beatles og Jimi Hendrix skulle have nydt godt af mandens talenter udi kemien. I følge Beatleskronikøren Bob Spitz skulle John Lennon have været interesseret i et livslangt abonnement på Stanleys produkter. Der går frasagn om mandens evne til at fremstille den bedste og fineste LSD. Og han var en af de første, der satte produktionen af det bevidsthedsudvidende stof i masseproduktion. I følge New York Times omsatte han et sted mellem 1 og 5 millioner trips

Stanley var også bagmanden i de dengang meget omtalte Syretests – Acid Tests – som blev dyrket af beatforfatteren Ken Keasey og hans Merry Pranksters og udødeliggjort i journalisten Tom Wolfes berømte bog “The Electric Kool-Aid Acid Test”, en af new journalism-hovedværkerne. Flere af hans produkter gik også over i rockhistorien som begreber og navne, fx White Lightning og Blue Cheer (navnet på et legendarisk heavy-rock-band).

Til Stanleys bedrifter hører også mere jordnære ting som at skabe en markant god lyd til Grateful Deads koncerter. I det hele taget var han en væsentlig del af Grateful Deads inderkreds som en slags altmuligmand med indflydelse på musik, livsstil osv.

Men det var kemien, der kom til at bestemme hans livsbane. Han var født ind i en god familie med mange politikere og var i gang med en akademisk løbebane, da han på college i 1963 stødte på LSD, et dengang helt legalt stof. Det blev en livsomvæltende oplevelse. “Bilerne kyssede parkometerne”, da han smagte på stoffet. Og via studier udi kemien på universitetets bibliotek, fandt han ud af, hvordan man kunne fremstille det reneste LSD. Dermed var karrieren i gang…

De sidste år af sit liv tilbragte Owsley Stanley i Australien.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

406 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62