Tift Merritt – en singer-songwriter

27. marts 2011

I min lille serie af indlæg om kvindelige singer-songwriters er turen komme til Catherine Tift Merritt. Den 36-årige Tift har været på banen siden 1998, hvor hun begyndte at spille på hjemegnen North Carolinas lokale spillesteder med sit band The Carabines.

Som så mange andre voksende hun op i en musikalsk familie. Faderen havde en stor pladesamling, som den unge Tift lyttede til, og af ham lærte hun også at spille på guitar og piano. Sangskriveriet fik en ekstra vitaminindsprøjtning, da hun valgte at studere creative writing på universitetet i North Carolina. Det var her, hun fik styr på de små, novelleagtige sange, der siden hen har været hendes varemærke som sangskriver.
Efter nogle singler og EP’s kom det egentlige gennembrud i 2002 med debutalbummet Bramble Rose, hvor hun selv har skrevet alle 11 sange. Albummet faldt i mange anmelderes smag og gav anledning til sammenligninger med Joni Mitchell og Emmylou Harris. Det er selvfølgelig ment som et kompliment, men det er også lidt misvisende, bortset fra, at Tift har en vibrato, der kan minde lidt om Harris’.

Det næste album – Tambourine – kom i 2004 og her fik Merritt støtte af solide kræfter fra Tom Petty and the Heartbreakers (Benmont Tench og Mike Campbell), Emmylou Harris’ Hot Band (Nead Casal og Don Heffington). Igen vankede der fornemme kritikeromtaler og en Grammynominering som årets bedste countryplade i 2004. Igen lidt misvisende, fordi der er lige så meget rock, soul og andet godt i Merrits ret så genreløse sangskrivning.

Siden er det blevet til endnu to studieplader. I 2008 kom Another Country og sidste år fulgte See You On The Moon. Og så er der også udsendt to live-album: Home Is Loud (2005) og Buckingham Solo (2009).

Tift – der hedder Catherine til fornavn – er værd at lægge øre til, hvis man sætter pris på sange med tekster, der stikker lidt dybere end gennemsnittet. Som fx i sangen Trouble over me fra debutalbummet, en sang om kærlighedens ambivalenser, om at ville fastholdes, selv om man ikke er for fastholdere, om at ville og alligevel ikke at ville, om at ville have en kæreste og så alligevel helst være fri….

You’re not my boyfriend, I don’t want a boyfriend
Just make a little trouble over me
In your kitchen, on the way to your window
Walking down your hallway
Make some trouble over me

I’ll play hard to get but if I mean it
Just make a little trouble over me
Leave me alone. Do what you want to
See, I got some things on my mind

CHORUS
Don’t treat me bad, that’s not what I’m asking
Look out your window, everyone’s in line
Paper truth in strings, hearts and broken things
Love goes for quite a price
I don’t want you for mine. Oh, but don’t we get along fine

Tell me a secret before you meant to
Worry what I’ll do. Trouble over me
If you touch me, it’s only by accident
Oh, wrists and fingertips. Trouble over me

CHORUS

SOLO

In your kitchen, on the way to your window
Walking down your hallway, make some trouble over me
Button my coat up, stumble with your words some
Let me think that you might go to a little trouble over me

Just a little
Just a little trouble
Just a little trouble over

Skriv en kommentar

187 har læst indlægget