Piger på stribe – stribe af piger

4. maj 2011

Overskriften er ikke et forsøg på at tiltrække husarerne (selv om det nok vil ske alligevel), men det er titlen på en tidligere nævnt cd med danske sanglærker fra tiden, før Beatles ændrede verdens lydbillede. “Piger på stribe – stribe på piger” er udgivet på det lille plademærke Oktav og samlet efter en idé af Knud Thormod. Hvad, ideen nærmere går ud på, fortaber sig i det uvisse, for på coveret finder man ikke andre oplysninger end, hvem der synger – og hvad. Men en nærliggende forklaring på et udvælgelsesprincip har nok været, at flere af pigerne udkom på Oktav engang i tidernes morgen.

Den indledes med en ung Annisette med singleudspillet “Livet er nu” fra 1966. Den findes også på et par andre opsamlinger. En bluesagtig, swingende, rockende sang med et livligt pigekor i baggrunden og et markant orgel. Og i front Annisettes kraftige røst, der allerede her peger frem mod Dandy Swingers og River Deep Mountain High. Hvem der spiller på pladen har jeg ikke kunnet finde ud af endnu. Jeg vender tilbage, hvis det lykkes. Men singlen sælges second hand for store beløb (150 euro…).

Annisette følges op af en ung Dorthe Larsen (senere Kollo) med “Piphans”. Der er tale om Dorthes første indspilning. Hun er ni år gammel, men man kan godt høre, der ligger et talent gemt i pigen her i 1956. Der er noget Morten Korch-film-uskyldighed over den.

Grethe Sønck behøver vist ingen præsentation. Hun er repræsenteret med “Fingerbøllet” fra 1958-59. Sangen er komponeret af Otto Francker og har tekst af Erik Thernow. Og Sønck akkompagneres af Jubilee-skifflers og er et eksempel på, at skifflemusikken, som var populær i halvtredserne (Lonnie Donegan m.fl.), også satte sine spor i dansk underholdningsmusik. Omend i en afdæmpet udgave. Sønck synger godt, og hun lyder slet ikke som den Sønck, man kender fra Klaus Jørgen og revyteksterne. Slet ikke.

De øvrige medvirkende er måske knap så kendte. Inge Stauss vil for ældre læsere være kendt som en af pigerne i vokalgruppen Lørdagspigerne (som man engang kunne høre i bl.a. Giro 413). Hun synger “Tammy”. Flere af de andre er skuespillere med sangtalent. Det gælder Karen Meyer (Skoene), Aase Werrild (Han har et ho’de, som kun en mor kan elske), Margot Keller (Min kæreste i Schweiz), Maria Lagarde (Et lys i et vindue) og Lotte Olsen (som bl.a. har været med i tv-serier som Landsbyen, Strømer på Samsøe og Taxa). Lotte Olsen synger “Aflagte Ann”. Maud Berthelsen optrådte også i nogle film, men er nok mest kendt som kendt fotomodel i tresserne. Synge kan hun også. Her er hun med sangen “Intet mer -“. Endelig er sangerinden Sys Gregers, som jeg tidligere har omtalt i et indlæg, med med sangen “Adgang Forbudt”.

Det er en obskur lille udgivelse, der som sagt lider under manglende informationer. Men den er også en fin illustration af, at der var mange fine pigestemmer – refrænsangerinder – i tiden før, der gik pigtråd og beat i musikken.

2 kommentarer

  1. Christian Nielsen kommentarer:

    Det er blot en genudgivelse af en af de mange LPér der udkom i 1960érne, og en opsamling af singler fra Oktav. Knud Thormod har blot dækket en genudgivelse på CD.

  2. capac kommentarer:

    @Christian Nielsen: Ja, det er sådan det er.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

767 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62