Husker du… Tanita Tikaram

11. august 2011

Den tyskfødte sangerinde og sangskriver Tanita Tikaram – datter af en malaysisk moder og en indisk-fijisk far – gjorde indtryk på denne skrivekugle, da hun – kun 19 år gammel – debuterede i 1988 med albummet Ancient Heart. Dels i kraft af en særpræget, mørk, lidt hæs stemme, og dels i kraft af sine gode sange, bl.a. de to velfortjente hits, “Twist in My Sobriety” og “Good Tradition“. Debutalbummet, der var produceret af Rod Argent og kunne mønstre garvede navne som Mark Isham, Peter Van Hooke, David Lindley, Marc Ribot, Paul Brady og Brendan Croker i backinggruppen, solgte også rigtig godt.

Successen trak også opfølgeren The Sweet Keeper fra 1990 op på hitlisten (Top 10 i England), men allerede med det tredje album Everybody’s Angel (1991) var det klart, at Tikaram med sine sofistikerede popsange og unikke stemme ikke kunne fastholde mainstreampublikums interesse. At hun var en dalende stjerne blev understreget, da det selvproducerede album Eleven Kinds of Loneliness blev udsendt i 1992 og slet ikke viste sig på albumlisten… Heller ikke den næste plade Lovers in the City fra 1995 kunne gøre sig.

Med den nådesløse konsekvens, der kendetegner pladebranchen måtte Tikaram afslutte sin pladekontrakt med WEA i 1996 med udsendelsen af en Best of- plade. Hun fik kontrakt med det lille pladeselskab Mother Records, hvor hun udsendte The Cappucino Songs i 1998. Og i 2005 kom så Sentimental, hvor hun fik hjælp af selveste Nick Lowe. Den blev udgivet på et lille fransk plademærke, Naïve Records. Men den kommercielle succes udeblev, og i årene efter trak Tanita sig helt ud af musikbranchen.

Selv om der har været lidt stille om hende, så er hun stadigvæk aktiv. Det kan man forvisse sig om ved at besøge hendes fine hjemmeside, hvor man bl.a. kan læse om de forestående koncerter og høre lidt af hendes “Acoustic Sessions”. Der er også en ny plade på vej, som skulle være færdigindspillet i Los Angeles.

Tanita Tikaram, som fylder 42 år i morgen, er endnu et eksempel på, at det kan være svært at gøre sig i musikbranchen selv om man ser godt ud, skiller sig ud vokalt og besidder et betragteligt talent som sangskriver. At andre musikere sætter pris på en er heller ikke altid nok, hvis ikke man har hele det kommercielle apparat i ryggen…

Cappucino Song

4 kommentarer

  1. Torben Bille kommentarer:

    Og så var der vist også noget med, at hun var ret fotogen, ikke?

  2. capac kommentarer:

    @Torben: Ja, alene det burde jo sikre et vist pladesalg! ;)

  3. Kaj Hansen kommentarer:

    Oh jo – for dælen da, jeg var den eneste i min omgangskreds der kendte hende og lyttede intenst til hendes sange, smukt, sanseligt og vildt erotisk sÃ¥dan virkede hun pÃ¥ mig, hvem husker ikke det :)

  4. capac kommentarer:

    @Kaj: Ja, og sådan lyder hun stadigvæk. Fx på Cappucino Songs.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

561 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62