Etta James takker af – med The Dreamer.

26. oktober 2011

Den store R&B.sangerinden Etta James sætter en stopper for sin glorværdige karriere med albummet The Dreamer, som udkommer på Verve Records i næste måned.

Etta er nu 73 år, og lider af Alzheimer og andre aldersbetingede skavanker. Som Glen Campbell siger hun stop, medens legen endnu er god.

Etta James har været med i mere end 50 år. Som tilfældet har været for mange af hendes sorte kolleger, var det via kirkens musik – Baptistkirkens kor -den helt unge Etta fik sin stemmetræning. Og allerede som teenager var hun med til at danne The Peaches – en doo-wop-gruppe – som hittede på R&B-listen i 1955 med sangen "The Wallflower (Dance with med Henry)". Og den blev fulgt op af "Good Rockin’ Daddy", der også hittede i 1960. To sange, der mindede os om, at kødet er skrøbeligt, selv om ånden er redebon, og rock’n roll was here to stay

I 1960 fik Etta kontrakt med Argo Records, et af Chess Records’ plademærker. Og det var her hun for alvor fik grundlagt sit renommé og sin karriere med album som At Last! (1961) og The Second Time Around (1961).

Et heftigt heroinmisbrug lagde i mange år en skygge over hendes karriere, der har resulteret i omegnen af 30 album. Men i 1974 lykkedes det hende at lægge nålen på hylden, få styr på karrieren og rehabilitere sig selv i branchen og i publikums øjne. En understregning af, at det lykkedes ser man i det forhold, at hun er blevet indlemmet i Rock & Roll Hall of Fame (1993), Blues Hall of Fame (2001) og Grammy Hall of Fame (hhv. 1998 og 2008). Seks Grammys har hun modtaget og ikke mindre end 17 (!) Blues Music Awards.

Med sin kontraaltstemmepragt har Etta James været en af vigtige bindeled mellem blues, R&B, gospel, soul og rock’ roll. På den sidste plade – hendes første i fem år – takker hun af med bl.a. en fortolkning af Otis Redding "Cigarettes and Coffee", Bobby "Blue" Blands "Dreamer" og Ray Charles’ "In The Evening".

Skriv en kommentar

159 har læst indlægget