Affluenza

20. juni 2007

Danskerne har formået at holde sig fri af den selviske kapitalisme, hvor alting bliver vurderet i forhold til markedspris, kursværdi og et meget kort tidsperspektiv. I den selviske kapitalisme er privat godt, offentligt dårligt; logikken er, at enhver må maximere sin profit så hurtigt som muligt, og arbejdsmarkedets bosser går forrest. Derfra spreder virussen sig til resten af samfundet, hvor alle går rundt og er bange for at blive fyret i forbindelse med rationaliseringere og privatiseringer, og det resulterer i en almen og dybt beklagelig materialisme. Virussen medfører også narcissistiske individer som f.eks. David Beckham eller virksomheder som fodboldklubben Chelsea“. Ordene kommer fra den britiske psykolog Oliver James (ikke at forveksle med Jamie Oliver), der har udgivet på Affluenza: How to be Successful and Stay Sane om livet under kapitalismens åg. Udmeldingen kommer efter en (kort?) researchtur til København. Man må da håbe, at vurderingen ikke kan lægges til grund for en bedømmelse af bogen som sådan…

PS. Ordet Affluenza er en sproglig nydannelse, lavet af influenza og affluence. Det sidste betyder velstand, overflod, materiel rigdom. Og med ordet – det nye altså – vil forfatteren antyde, at livet i overflodssamfundet gør folk mentalt syge…

Skriv en kommentar

491 har læst indlægget