Kvalitetsreformer…

21. juni 2007

Capac tror, at det er symptomatisk, at regeringen har benævnt sit projekt for det offentlige en “kvalitetsreform”. Der tales om kvalitet, fordi det er det, der mangler. Det forholder sig lige som, når landbrugets repræsentanter taler om dyrevelfærd og laver regler for samme: Det sker, når den ikke længere er en realitet. Spørgsmålet er så, om regeringen og dens støtter er i stand til at levere kvalitet. Jeg tvivler.
Det får mig til at tænke på, at jeg i går aftes så Helle Thorning Schmidt, den socialdemokratiske formand, i krydsild på TV2. Hun blev bombarderet med meninger fra to såkaldte spindoktorer og journalistiske eksperter på det politiske område. Den ene er nu chefredaktør på Se & Hør, Henrik Qvortrup, og den anden journalist på en avis. Jeg har tidligere leveret en skarp kritik af Thorning Schmidt, men må sige, at hun gjorde det ovenud godt i går. Hun var eksemplarisk velforberedt og tog fuldstændig luften ud af de to Kloge ågers vurderinger.
Det lå som en nærmest ikke-diskutabel præmis for de tre journalisters dagsorden, at Socialdemokraterne – efter Ny Alliances opståen og det Radikale lederskift – ikke kan vinde næste valg. Med hårtrukne bogstavskombinationer og subtile hvis-og-hvis-så-analyser mente de to eksperter, at Helle og Socialdemokraternes ville tabe næste valg, og det var mere et spørgsmål om, hvor stort nederlaget skulle være. Det ville være “en politiske sensation”, hvis det gik anderledes. Nærmere en politisk besværgelse kan man næsten ikke komme…
Det, der tog luften ud af deres kritik, var, at Helle kvikt sprang op og faldt ned på journalisternes Christiansborg-fikserede analyser og henviste til vælgernes virkelighed. Hun henviste til den voksende utilfredshed med velfærdens aktuelle tilstand i Danmark. Og i den forbindelse greb hun Qvortrup i en usandhed. Han påstod, at danskerne foretrak regeringen i velfærdsspørgsmålet. Det passer ganske enkelt ikke. En nylig Gallup-undersøgelse viste, at langt de fleste mente, at Helle Thorning Schmidt ville være bedre til at forvalte velfærden. Oven i købet kunne hun henvise til en endnu ikke fremlagt opinionsundersøgelse, der viser det samme.
Jeg tror, at Thorning Schmidt gør klogt i at holde øje med virkeligheden uden for Christiansborg og med tendenser i vælgerskarerne. Den seneste politiske tumult vidner om, at ændringer kan gå langt hurtigere end tre journalistiske æggehoveder på tinge forestiller sig.
Kvalitetsreformen kan let vise sig at blive Fogh-regeringens politiske Waterloo. Og i den forbindelse er regeringens svage punkt dens troværdighed på velfærdsområdet. Som Thornings Schmidt gav udtryk for, så “brænder” Fogh og regeringen tydeligvis ikke for det offentlige og dermed for velfærden. Det viser de foregående år under Fogh med ønskelig tydelighed. Omvendt ved regeringens ledelse godt, at der skal sættes ind på området, hvis man vil gøre sig håb om endnu en valgperiode. Derfor kommer kvalitetsreformen nu. Men har de hjertet med? Kan de overbevise vælgerne ude i Velfærdsdanmark om, at de virkelig ønsker velfærd? Hvis Thorning Schmidts diagnose af Fogh-regeringens holdning til velfærden holder stik – og det tror jeg, den gør – så vil det blive afsløret. For man kan ikke snyde på vægtskålen i forhold til kvaliteten på området. Det er ikke nok at påstå, at der er kvalitet med henvisning til økonomiske nøgletal, når vælgerne derude i virkeligheden oplever noget andet. Sådan er det med kvalitet. Kvalitet skal opleves.

Lad mig slutte af med et lille dagsaktuelt eksempel, der siger lidt om regeringens forhold til kvalitet i den offentlige sektor. I dagens aviser kan man læse, at undervisningsministeriet sammen med rektorerne for de videregående uddannelser har besluttet af afskaffe den eksterne censur. Det vil sige, at man overlader til de uddannelsesinstitutioner, der er økonomisk afhængige af de studerende studiegennemførelse, at bedømme eksamensresultaterne. Såvel de studerende repræsentanter som undervisernes tager afstand fra beslutningen, der udelukkende er begrundet i besparelser. Var der nogen, der sagde: Kvalitet? Læs også her.

Og hvad med kvaliteten her?

En kommentar

  1. Jannik kommentarer:

    Kære Capac,tak for et godt og meget tankevækkende indlæg. Jeg er meget enig i din analyse. Det er i øvrigt utroligt, som disse såkaldte eksperter, der på et eller andet tidspunkt har været på Foghs lønningsliste, fortsat forsøger at sætte en fuldstændig skæv dagsorden ;-)

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

506 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62