Complete Cilla Black

16. februar 2012

Det vanskeligt at nævne Cilla Black uden også at nævne The Beatles i samme åndedrag. Men vejen ind i Beatlemanager Brian Epsteins fold – som den eneste sanglærke dengang i 1963 – var ikke ligefrem glat. En audition hos John Lennon var nærmest en katastrofe. Cilla var meget nervøs og Beatles, der backede hende op, havde ikke arrangeret sangene – bl.a. Summertime -  og valgt et toneleje, der passede til Black særprægede stemme. Om dette første mislykkede møde kan man læse i hendes læseværdige biografi What’s It All About?.

Men Brian Epstein troede på hende og fik George Martin til at skrive en kontrakt med hende for Parlaphone – og her indspillede hun Lennon og McCartneys “Love of the loved“. Pladen blev ikke nogen stor succes – med en 35. plads på hitlisten – men banede vejen for den efterfølgende succes.

Cilla Black hed slet ikke Black oprindeligt, men White. Og som mange andre piger i datidens Liverpool gik hun som teenager rundt med drømme om at blive noget ved musikken. Og hun havde noget at have drømmene i – nemlig sin personlige, smukke stemme. Vejen gik via et deltidsjob som medhjælper i garderoben i Cavern Club, hvor hun optrådte, når hun fik chancen. Og hun gjorde indtryk på tilhørerne, bl.a. de fire drenge i Beatles.

Det førte til forskellige jobs rundt omkring i Liverpool og omegn, hvor hun var solist hos nogle af de førende Mersey-grupper, fx hos Rory Storm and the Hurricanes (Ringos gamle band) og Kingsize Taylor and the Dominos. Efterhånden blev hun lokal kendt, og hun blev omtalt i det lokale musikblad Mersey Beat, hvor skribenten fejlagtigt kaldte hende Cilla Black. Det lød imidlertid så godt, at hun tog det til sig som kunstnernavn. Cilla Black var født.

Tingene begyndte først rigtig at ske for Cilla, da hun kom ind i Brian Epsteins fold. Som initiativrig manager med et stort portofolie af lokale kunstnere – og en voksende stjerne i The Beatles – var han en dør til succes for dem, der havde talentet med sig. Og det havde Cilla.

Allerede med sin anden single, Hal Davids & Burt Bacharachs “Anyone who had a Heart” kom gennembruddet. Pladen blev nr. 1. Det samme gjorde opfølgeren “You’re my World” (en engelsk udgave af en italiens popsang, “Il Mio Mondo”). Og begge plader solgte over en million eksemplarer i hjemlandet. Talentet havde bestået sin prøve, og den næste sang blev Lennon-McCartney-kompositionen “It’s for you“, der blev indspillet med McCartney ved klaveret. Også den blev et hit.

Som de fleste af datidens store engelske sangerinder var Cilla Black en fortolker af andres sange. Og som sådan er man afhængig af, at de rette sange bliver valgt. Med George Martin i baggrunden havde hun en sikker hånd, der kunne hjælpe med at finde de rette sange – ikke alene i Beatleskataloget (Yesterday, For no One, Across the Universe), men også hos andre store sangskrivere (Randy Newman, Tim Hardin, Burt Bacharach, Phil Spector osv.).

Efter Brian Epsteins alt for tidlige død, blev vennen og sangskriveren Bobby Willis manager for Black, og det lykkedes for dem sammen at føre successen videre med en lang række succesfulde indspilninger. Og Cilla forblev en del af vennekredsen omkring The Beatles, som også gav hende flere sange. Blandt andet skrev George Harrison to til hende,” The Light that has Lighted The World” og “I’ll Still Love You (When Every Song Is Sung)”.

Ved siden af sangkarrieren har Cilla Black med begrænset held forsøgt sig som skuespillerinde. Større held har hun haft som tv-personlighed, hvor hun bl.a. har haft sit eget show og været vært på andre programmer.

Selv om den nu 68-årige Cilla Black stadigvæk er aktiv, så har hun holdt en lav profil som pladekunstner de sidste par årtier. Det seneste regulære album kom i 1990 med titlen Cilla’s World. Siden har der primært været tale om opsamlingsplader.

Men næste år kan Cilla Black fejre sit 50-års jubilæum som sangerinde. Og i den forbindelse udgiver EMI boksen Complete Cilla: 1963-1973, hvor man på fem Cd’er og 1 DVD kan høre, hvad hun har indsunget under George Martins producerende vejledning. Uden at ringeagte, hvad hun siden har lavet, så er det i det tiår, hun indspillede sine bedste sange.

Skriv en kommentar

323 har læst indlægget