Hiroshima – 6.august 1945

6. august 2013

I dag er det 69 år siden Enola Gay smed atombomben Little Boy over Hiroshima. Som denne video fra British Pathé fortæller, så blev det en dag, der rystede verden.

Den kolde krig ovre, Berlinmuren er faldet og kernevåbenkrig har fået en anden betydning og status end den havde i de første par årtier efter Anden Verdenskrig. Men faren er der stadigvæk et eller andet sted (Nordkorea, Iran…).

Jeg kan ikke forestille mig en bedre måde at markere dagen på end at spille et nummer med den store amerikanske humorist og musiker Tom Lehrer, der netop dengang i tresserne var en stemme for den amerikanske samvittighed. Her er han med en sang, der nok er mere aktuel. Den handler om amerikanernes tilbøjelighed til at sende sine marinesoldater af sted, når landets interesser bliver truet et sted ude i den store verden. Og det har ikke ændret sig en tøddel siden dengang…

Skriv en kommentar

187 har læst indlægget