Sådan sylter man et stort politisk problem: Irak-kommissionens efterspil

26. maj 2016

Irak-kommissionen blev nedlagt af den siddende regering. Og tusindvis af dokumenter, som  kommissionen fik produceret blev lagt i mølposen, hvorfra de tydeligvis helst ikke skulle nå ud til offentligheden. Flere politikere – bl.a. fra Liberal Alliance – har siden krævet papirerne offentliggjort, men uden held. Og nu har så den blå regering sammen med bl.a. Liberal Alliance besluttet, at nogle udvalgte og  håndholdte forskere skal lave en historisk udredning af, hvad papirerne gemmer om krigene i Afghanistan, Irak osv.

Anton Geist fra dagbladet Information sammefatter ganske godt, hvad problemet er med den “løsning”:

 

”Så det er altså en gruppe politisk udpegede historikere, der skal undersøge krigene i Irak og Afghanistan – uden mulighed for at afhøre vidner, uden mandat til at undersøge Danmarks håndtering af fanger og uden ret til at gengive klassificeret materiale, medmindre »der opnås samtykke« fra myndighederne. Jamen det er da også mere bekvemt end en undersøgelseskommission fuld af jurister, der kan afhøre vidner, undersøge håndteringen af fanger, har ret til at gengive fortroligt materiale – og som sikkert ender med at vurdere, at det ene og det andet var ulovligt.”

Og lad mig tilføje: Det er ufatteligt, at Liberal Alliance, der ellers krævede åbenhed om Irak-kommissionens dokumenter, de æder det her hold-kæft-bolsje.

Og det er endnu mere ufatteligt, at Alternativet stemmer for. Hvad blev der af åbenhed, gennemsigtighed og ny politisk kultur?!

Alternativet var et frisk pust, da partiet kom frem og ind på tinge med tanker om nytænkning. Men ved at stemme for denne blå rævekage har Uffe Elbæk og Co. vist, at det med stormskridt er på vej ind på den gyldne borgerlige middelvej, der fører lige lukt ind i helvede…

Skriv en kommentar

108 har læst indlægget