Earth, Wind and Fire

10. april 2008

Længe inden Prince fik hoftebevægelserne på gled var der Earth, Wind and Fire. Vi skal helt tilbage til halvfjerdserne, ja faktisk til slutningen af tresserne, hvor Maurice White dannede det ti-mand-store soul-funk-band i Chicago. Allerede med deres debutalbum Earth, Wind & Fire (1979) og opfølgeren The Need Of Love (71) opnåede de stor anerkendelse fra musikkritikerne, hvorimod det store pladesalg lod vente på sig. Et mindre singlehit med I Think About Lovin’ You fra sidstnævnte album blev det også til. Men indre uro i gruppen gjorde, at Maurice White gendannede bandet i 1972 med blandt andet Philip Bailey som forsanger.
Der kom skred i sagerne, da musikkollektivet samme år blev “købt op” af CBS-pladeselskabet. Efter et par pænt succesfulde albums (Last Days And Time, 1972 og Head To The Sky, 1973) kom det store kommercielle gennembrud med Open Your Eyes i 1974. Albummet kastede en platinplade af sig og et par solide hitlisteplaceringer med Mighty, Mighty og Devotion.
Herefter havde gruppen vind i sejlene og udsendte en række fremragende, storsælgende albums. I 1975 kom That’s The Way Of The World med superhittet Shining Star. året efter kom Spirit og i 77 All’N All med en håndfuld slidtstærke sange som Jupiter, Fantasy og Be Ever Wonderful. I 1979 kom I Am, der havde et mytologisk-astrologisk-mystisk cover lige som forgængeren, men også nogle særdeles jordnære, dansante hits som fx In The Stone, Can’t Let God, After The Love Has Gone og – ikke mindst – diskoklassikeren Boogie Wonderland. Kreativiteten toppede i 1980, hvor White og Co. udsendte dobbeltalbummet Faces, der må betragtes som det ypperste i bandets produktion.
Selv om bandet er fortsat med at lave musik, så må man nok sige, at det var i halvfjerdserne, gruppen havde sin storhedstid. Det var i den periode, de med deres jazz-influerede, sofistikerede soul-funk-disco-bigbandmusik kunne begejstre. Jeg husker blandt andet, at en af anmelderne i det hedengangne musiktidsskrift MM!, der gik helt i selvsving af begejstring over en af pladerne.

Boogie Wonderland anno 1979

Shining Star (1975)

In the Stone

 

2 kommentarer

  1. Uffe kommentarer:

    Se, det er musik!

  2. capac kommentarer:

    @Uffe: Ja, Uffe, et fantastisk band!

Skriv en kommentar

376 har læst indlægget