Vent ikke på bedre tider

7. august 2018

Som tidligere skrevet, så læser jeg pt. Wolf Biermanns store selvbiografi Warte nicht auf bessre Zeiten. Og den er storartet. Både biografi og et stykke tysk historie med fokus på tiden fra 2. Verdenskrig og frem til nutiden. Og Biermann, der jo bosætter sig i DDR som ganske ung, bliver en slags sandhedsvidne for den komplicerede og modsætningfulde udvikling både DDR og BRD gennemløber. Der er ikke plads til forenklinger eller halve sandheder og Biermann holder sin socialistiske fane højt trods sin udsatte position som politisk “outsider” i begge de to Tysklande.

Og billedmaterialet i bogen er i sig selv ens studie værd. Her ser man bl.a. alle de forskellige kulturpersoner, Biermann møder på sin vej. Fx – som afbilledet ovenfor – Joan Baez, en søster i ånden, eller – som tidligere dokumenteret – Nina Hagen. Eller den amerikanske beatpoet Allen Ginsberg og den tyske filosof Ernst Bloch. Fine sort-hvide fotos, der afspejler tiden og tidsånden.

Nedenfor ses endnu engang Nina Hagen (med ølflasken for munden) sammen med Biermann og Ninas moder Eva-Maria Hagen. Året er 1988.

Skriv en kommentar

69 har læst indlægget