50: Led Zeppelin

11. januar 2019

I morgen er detfem årtier siden, Led Zeppelin udsendte deres debutalbum med den brændende zeppeliner på coveret.  I USA. Først ultimo marts udkom den i hjemlandet og andetsteds.

Led Zeppelin voksede ud af The Yardbirds og kaldte sig først The New Yardbirds. Og havde som mange andre bands dengang udgangspunkt i the blues. Siden er bandet blevet beskyldt og anklaget for – og med rette – at have “stjålet” med arme og ben fra bluesens kunstnere. Men det nye var måden, de håndterede bluesinspirationen på. Blues som “hård rock”.

Jeg glemmer aldrig dengang, jeg så dem optræde på DR TV. Det var intenst, voldsomt og – ja – uforglemmeligt. Og i England tog kritikerne vel imod pladen. Det samme gjorde publikum. Der gik nogle år, før amerikanerne tog bandet til sig for alvor. Og med tiden blev de jo kæmpestore.

Jeg blev aldrig rigtig fan af bandet, men deres albums fra 1969 og halvfjerdserne hører til periodens bedste stilskabende plader. Ingen tvivl om det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

73 har læst indlægget
14,852